Regeringen vill stärka ersättningar till brottsoffer

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil regeringens webbtv

Regeringen presenterar vad de menar är den största satsningen på brottsoffer på 20 år. Detta kommer i efterdyningarna av de kritikstormar som uppstod när en våldtäktsman erhållit enorma skadestånd av justitiekanslern.

Om regeringens satsningar är ett valtaktiskt manövrerande för att släta över den skandal där våldtäktsmannanen Damir Ali Ali fick ett rekordstort skadestånd, är oklart. Justitiekansler (JK) Mari Heidenborg bestämde sig för att tilldela våldtäktsmannen Damir Ali Ali ett skadestånd om 840.000 kronor. Detta till följd av att hovrätten underkände den åldersbedömning som gjorts på Damir Ali Ali. Han ansågs därför fått ett straff som var hårdare än vad hans ålder skulle medge och därför valde JK att tilldela det enorma beloppet till våldtäktsmannen. Det inträffade ledde fram till en omfattande kritikstorm på sociala medier.

Mari Heidenborg är medlem av det kontroversiella feministiska nätverket Hilda, där kvinnliga jurister kan vara medlemmar. Denna grupp anklagas för att ha en kulturmarxistisk agenda, där bland annat identitetspolitisk aktivism för att hantera invandrare bättre än svenskar pekas ut av många. Mari Heidenborg har dessutom beslutat om rekordhögt skadestånd till en tungt kriminell, vars DNA återfanns på en handgranat som kastats in ett barnrum.

Enligt en nylig rapport som granskats av Aftonbladet hade skadeståndet till Damir Ali Ali kunnat varit hälften så stort om reglerna följts. Den våldtagna kvinnan fick ett betydligt mindre skadestånd än vad våldtäktsmannen erhöll, vilket gjorde att kritikstormen ökade i omfattning. Frågan kommer troligtvis dyka upp titt som tätt under debatterna under valrörelsen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program