Totalt kaos i Örebro: Folk stenas i huvudet och polisfordon brinner

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nya våldsamheter uppstod i Rinkeby på fredagen. Detta efter att Rasmus Paludan hånat Muhammed och bränt en koran i den invandrartäta Stockholmsförorten. Senare på fredagskvällen exploderade ännu värre våldsamheter i Örebro, där Paludan också hade sökt demonstrationstillstånd. ”Folkmassan stormar mot polisen, stora mängder sten kastas konstant!”, skriver ett vittne på Twitter om våldet i Örebro strax efter klockan 19. På Aftonbladets hemsida kan man se hur en polisbuss står i lågor i Örebro. Samtidigt ska en polisbuss ha kapats. Minst tre polisfordon har satts i brand i Örebro.

(Texten uppdateras fortlöpande längst ner.)

Under skärtorsdagen uppstod våldsamma invadrarkravaller i Linköping och Norrköping när islamkritikern Rasmus Paludan skulle bränna koranen.

På långfredagen inträffade nya våldsamheter när Paludan fortsatte sin koranbrännarturné i Rinkeby i Stockholm.

I Linköping lyckades Rasmus Paludan aldrig genomföra någon demonstration eller koranbränning på grund av de massiva upploppen.

Men i Rinkeby satte han eld på koranen, ser man i en film som hans danska parti Stram Kurs publicerat på Facebook.

– Om man tycker att islam är så bra, varför kastar man då stenar? Vore det inte bättre att argumentera?, sade Paludan på svenska och fortsatte sedan med att håna Muhammed och Muhammeds mamma.

Enligt Expressen brände den dansk-svenske politikern koranen i flera omgångar. Sedan fick han poliseskort bort från platsen. Detta samtidigt som invandrare började kasta stenar mot polisen. En polis har skadats, skriver tidningen. TT uppger det fanns 300 ”motdemonstranter”.

Polisen har gripit flera personer, varav en med ”en stor kökskniv”. Mannen är nu misstänkt för brott mot knivlagen, uppger TV4 Nyheterna.

TV4 lyckades filma när polisen förde bort knivmannen. På filmen syns mycket riktigt en stor kniv.

Sex personer har gripits misstänkta för våldsamt upplopp alternativt försök till misshandel.

På en film på svt.se syns hur invandrare kastar sten och ropar ”Allahu akbar”.

Paludan hade även begärt demonstrationstillstånd i Vivalla i Örebro. Och vid halv sex-tiden på fredagen fortsatte därmed också våldet i Örebro. Enligt Expressen är cirka 200 personer på plats.

”Individer på platsen kastar stenar och bangers. Försök har också gjorts att ta sig igenom avspärrningarna. Den allmänna sammankomsten har inte startat”, skriver Örebropolisen på sin hemsida klockan 17.27.

Efter klockan 18 har våldet i Örebro eskalerat. Större grupperingar har rivit ner kravallstaketen och det är ”mycket oroligt på platsen”, enligt polisens hemsida. Strax innan klockan 19 meddelar polisen att totalt fyra poliser skadats, varav en har fått en sten i huvudet.

”En person från allmänheten har också skadats efter att ha fått en sten i huvudet”, skriver polisen.se.

”För att försöka hindra polisen från att åka förbi bygger man nu högar av skräp mitt i vägen…. Folkmassan stormar mot polisen, stora mängder sten kastas konstant! En man ligger på marken framför mig, blöder… Ser på långt håll hur åtminstone en person lyckats ta sig upp på taket av en piketbuss”, skriver ett vittne i Örebro på Twitter strax efter klockan 19 på kvällen.

Vid halv åttatiden ska det även ha börjat brinna på platsen. Enligt uppgifter i sociala medier handlar det om ett polisfordon.

P4 Örebro rapporterar att polisen skjutit varningsskott och har ”fått överge polisbuss”. Dessutom ska Nerikes Allehanda ha tagit bort sina journalister från platsen på grund av våldet. P4 Örebro bekräftar också att minst en polisbil brinner samt att inte heller räddningstjänsten åker in på platsen på grund av säkerhetsskäl.

Enligt SVT har tre polisbilar satts i brand.

Klockan 20.10 skriver polisen: ”Man har också hittat ett större lager med stenar vilka troligtvis användes i ett senare skede då man attackerade poliser med stenar. Vad gäller skador på poliser så är det för presstjänsten inte helt klarlagt hur många som har blivit skadade. De som har blivit förda till sjukhus har bland annat befarade armbrott.”

Texten uppdateras.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program