37-årig dansk gripen för massakern i Kongsberg

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Polisen i Norge bekräftar nu att en 37-årig dansk man gripits för pilbågsmorden i Kongsberg på onsdagskvällen. Norska TV2 hänvisar till ”flera oberoende källor” och pekar ut mannen som en konvertit till islam. Nyhetskanalen påstod tidigare att det handlar om en norsk konvertit, men har än nu ändrat informationen om mannens etnicitet. Uppgifterna om den gripnes religiösa bakgrund är dock inget som myndigheterna bekräftat.

Under onsdagskvällen dödades fem personer och ytterligare två skadades när en man gick till attack med pilbåge i Kongsberg i Norge.

Den brutala attacken ska bland annat ha skett i en Coop-butik.

En av de skadade är en polisman som utanför tjänsten befann sig i butiken, skriver Aftenposten.

Myndigheterna utesluter inte att massakern är ett terrordåd.

– Jag kan tyvärr bekräfta att fem personer har dödats och två skadats, säger polischefen Øyvind Aas på en pressträff enligt SVT.

Norska TV2 gick först ut med uppgifter om att den misstänkte gärningsmannen är en norsk konvertit till islam som tidigare haft upprepad kontakt med sjukvården. Detta uppgav flera oberoende källor, enligt tv-kanalen.

Men nu säger polisen att det handlar om en 37-årig dansk medborgare som bor i Kongsberg.

TV2 har dock inte tagit tillbaka uppgifterna om att det är en konvertit. Men nyhetskanalen har gjort följande ändring i sin artikel: ”I en tidigare version om denna händelse skrev TV 2 att den anklagade mannen var etnisk norsk. Senare uppgav polisen att mannen är dansk medborgare. Detta korrigerades kl 02.24.”

Uppgifterna om mannens religiösa bakgrund är inget polisen bekräftat.

Enligt VG ska gärningsmannen i detalj ha förklarat sig. Men vad han sagt är oklart.

– Jag kommer inte att kommentera eller säga något mer än vad jag redan sagt. Han samarbetar med polisen och förklarar i detalj om händelsen, sade mannens advokat Fredrik Neumann till VG vid 5-tiden i natt.

Polisen fick larmet klockan 18.13 på onsdagskvällen. Klockan 18.47 greps den misstänkte, skriver VG.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program