Från polska ex-ministerns Twitter-konto: ”Tack, USA”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

I ett inlägg på Twitter-kontot för Polens tidigare utrikesminister Radek Sikorski tackas nu USA efter attacken mot Nord Stream-gasledningarna i Östersjön.

Det är på Twitter-kontot som tillhör Radek Sikorski, Polens före detta utrikesminister, som det publicerats ett uppmärksammat inlägg om gasläckan i Östersjön, som orsakats av en attack.

”Tack, USA”, står det samtidigt som det publicerats en bild på gasläckan.

Även hans polska Twitter-konto har återpublicerat inlägget.

Där står det också:

”Skador på Nordstream begränsar Putins manöverutrymme. Om han vill återuppta gasförsörjningen till Europa måste han prata med länderna som kontrollerar brödraskapet och Yamals gasledningar.”

”Detta är med Ukraina och Polen. Bra jobbat.”

Och: ”Som vi säger på polska, en liten sak, men så mycket glädje.”

Många användare tolkar det märkliga inlägget som att han tackar USA för attacken. Vissa undrar om hans konto hackats.

Inlägget har uppmärksammats i tyska medier.

”Du kan vara så säker. Det här inlägget kommer att cirkulera i alla ryska medier. Jag tvivlar inte på författaren”, säger Maciej Wąsik, biträdande chef för inrikes- och administrationsministeriet.

Ex-ministerns konto har även återtwittrat en film där USA:s president Joe Biden i februari sade att USA kommer stoppa Nord Stream 2 om Ryssland invaderar Ukraina.

Radek Sikorski är sedan 1992 gift med den neokonseriva profilen Anne Applebaum. Det var hon som 2018 skrev en så kallad studie om ”informationspåverkan av det svenska valet” åt svenska MSB. Några månader innan Donald Trump blev USA:s president 2016 skrev hon i Washington Post: ”Is this the end of the West as we know it?”, en artikel som spreds på Twitter av Carl Bildt.

Den kände Ukrainakrigsdebattören Gonzalo Lira påstår på Youtube att det tveklöst är USA som ligger bakom attacken. Bara Ukraina och USA har ett motiv till den, men bara USA har kapacitet att göra det. ”Amerika har förklarat krig mot Europa”, hävdar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program