Danmark: ”Svårt att tro” att Nord Stream-läckaget är en slump – mycket stort hål

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. © Foto: Thomas Dahlstrøm Nielsen (CC BY-SA 4.0)

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har svårt att tro att de stora gasläckorna i Nord Stream-systemet är en slump, rapporterar Danmarks Radio.

Under måndagen skedde tre olika läckor i Nord Stream-gasledningarna till Tyskland.

Svenska och danska myndigheter har varnat fartyg från att närma sig hålen.

Tysklands regering bedömer att någon attackerat ledningarna med specialstyrkor eller ubåt, rapporterar tyska Tagesspiegel.

Det är ännu oklart vem som i så fall ligger bakom attacken.

– Förstörelsen som inträffade samma dag samtidigt på tre strängar av gasledningarna till havs i Nord Stream-systemet saknar motstycke, säger Nord Stream AG till journalister enligt Reuters.

Nu har även den danska regeringen uttalat sig om händelsen, och om det handlar om sabotage.

– Vi kan i alla fall inte utesluta det. Det är ännu för tidigt att dra den slutsatsen, men det är en extraordinär situation, och det finns tre läckor. Därför är det svårt att föreställa sig att det kan vara en slump, säger statsminister Mette Frederiksen till DR.

Den danska energimyndigheten bekräftar också att det handlar om en enorm gasläcka och ett ”riktigt stort hål”, ingen spricka.

– Vi är oroliga över vad som hänt där ute. Och om det är andra saker på gång, säger chefen för energimyndigheten till Berlingske. Det är i nuläget för farligt att se skadorna – men de är stora.

Samtidigt har nu Danmark höjt säkerheten för el- och gassektorn i landet, uppger SR Ekot. Och Norge varnar för ”avsiktliga attacker” efter man upptäckt mystiska drönare nära olje- och gasfält.

Enligt DR befinner sig Mette Frederiksen i Polen med anledning av att gasledningen Baltic Pipe ska öppnas. Det är en gasledning som skickar gas från Norge genom danskt territorium till Polen. Den ska transportera 10 miljarder kubikmeter gas per år från Norge till Polen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program