Nato-fiaskot fortsätter: Turkarna inte alls nöjda med Sverige

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. © Foto: State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Sverige och Finland måste uppfylla den trilaterala överenskommelse som de ingått med Turkiet för att landet ska godkänna deras Nato-ansökningar. Däri ingår att utlämna flera ”terrorister” till Turkiet, uppger TT/SVT. Det blir dock svårt, eftersom svenska Högsta domstolen stoppat en av de viktigaste utlämningarna.

Det går inget vidare för Sveriges Nato-ansökan.

Igår kom nyheten att Högsta domstolen stoppar utlämningen av journalisten Bülent Kenes som Turkiet begärt utlämnad. Detta är rentav den person som Turkiet allra helst vill ha utlämnad för att godkänna Sveriges Nato-ansökan. Han står högst upp på Turkiets kravlista, enligt SR.

Enligt HD finns det flera hinder i utlämningslagen, som omöjliggör en utlämning till Turkiet.

Turkiet ser detta som en ”mycket negativ utveckling”, rapporterar flera medier.

Under en pressträff påpekar nu Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att man är trött på ”tjusiga ord” från Sverige och Finland. Turkiet vill se konkret handling.

Och det är inte första gången Turkiet säger det.

Dessutom är Bülent Kenes bara en av flera personer som landet vill ha utlämnade.

Tidigare har visserligen personer utlämnats från Sverige till Turkiet. Men det är inte nog.

– De (Sverige) lämnade ut en person, som inte fanns på vår lista. Om de förväntar sig att den här frågan är avslutad är det inte en realistisk förväntning. De är skyldiga att uppfylla det som står på listan, säger Cavusoglu enligt turkiska Hürriyet, uppger TT.

På torsdag ska Sverige och Turkiet hålla ett ”avstämningsmöte” i Ankara. Sverige utrikesminister Tobias Billström (M) kommer resa till landet, och även besöka Turkiets parlament.

Enligt SVT Nyheter har Högsta domstolens besked väckt stor uppmärksamhet i turkiska medier.

Händelsen beskrivs som en skandal, och ett svek.

SVT påpekar att Bülent Kenes uttryckligen omnämndes av Turkiets president Erdogan under den pressträff han höll ihop med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) i november. Även den turkiska utrikesministern Cavusoglu nämner nu Bülent Kenes vid namn.

– Det beskrivs ju som att Sverige inte lever upp till de löften som Turkiet menar att man har gett Turkiet i samband med Nato-ansökan. Det är det som insinueras i alla fall, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén i SVT om Turkiets medierapportering.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program