Domare räddar USA från munskydd – glädjeyra på flygplan

En domare i Florida har nu stoppat det federala munskyddstvånget inom kollektivtrafiken i USA. CDC, landets nationella så kallade folkhälsomyndighet, försökte få det förlängt ännu en gång, uppger USA Today. Tvånget anses överskrida myndighetens mandat.

Det var distriktsdomaren Kathryn Kimball Mizelle i Tampa i Florida som på måndagen fastslog att det federala munskyddstvånget på flygplan och inom annan kollektivtrafik i USA överskrider CDC:s mandat.

Bidenadministrationen införde tvånget i januari 2021, men lagen gick ut i måndags. Flera amerikanska flygbolag införde dock själva munskyddskrav så tidigt som i maj 2020.

CDC ville förlänga tvånget i 15 dagar till på grund av den nya ”varianten” av omikron, BA2. Det var femte gången som munskyddstvånget skulle förlängas.

Men nu stoppas tvånget åtminstone tillfälligt.

Tack vare domarens beslut har flygbolagen United, American, Southwest, Delta, Alaska med flera skrotat munskyddskravet med omedelbar verkan, skriver USA Today.

Federala myndigheter granskar dock domarens beslut, varför sista ordet kanske inte är sagt.

”United airlines, världens fjärde största flygbolag, släpper kravet på munskydd. Eftersom randomiserade kontrollerade studier visat obefintlig effekt på luftvägsvirus, inklusive COVID, kanske SAS också borde ta sitt förnuft till fånga?”, skriver den svenske läkaren Nils Littorin på Twitter.

Filmer i sociala medier visar bland annat hur passagerare sjunger av glädje.