Jordan Peterson om Ukraina: Ett kulturkrig – ryssarna vill inte bli lika ”degenererade” som oss

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Gage Skidmore

Kriget i Ukraina är i grunden ett kulturkrig, ett kulturellt inbördeskrig. Det menar den kanadensiska psykologiprofessorn Jordan Peterson i ett långt klipp, där han i mångt och mycket går emot det officiella narrativet kriget Ukrainakonflikten. Ryssland, som på sätt och vis ingår i samma kulturgeografiska område som väst, vill inte ”degenerera” och drabbas av samma ”dekadens” som västvärlden, enligt den kända akademikern.

Vad handlar egentligen kriget i Ukraina om?

Natos expansion österut, lyder en förklaring. Rysk imperialism, en annan.

Men den världsberömde psykologiprofessorn Jordan Peterson går djupare än så. Han menar att det i grunden handlar om ett kulturkrig, där västvärlden förfallit i en ”dekadens” som Ryssland vill undvika att utsättas för.

Vänsterradikaler i väst försöker destabilisera samhället, krossa kapitalismen, förstöra den fria marknaden och omintetgöra upplysningens idéer, enligt Peterson.

Traditionella kulturella och kristna värderingar är under angrepp, påpekar han.

Jordan Peterson ställer sig frågan om västvärlden har degenererat på ett ”djupt, hotfullt sätt”, och säger att svaret på den frågan mycket väl kan vara ja.

Han tar västvärldens syn på genus som exempel, och att makthavare i väst inte ens längre kan definiera vad en kvinna är.

– Om du inte tror att dessa idéer är under allvarligt angrepp så är du blind och på väg att falla ner i en grop, säger Jordan Peterson (fritt översatt, lyssna på filmen för hans exakta ord, texten har även publicerats på Daily Wire) och fortsätter:

– Beskådar inte ryssarna detta och tänker ”de där människorna har blivit helt galna”. Och det har vi. Kulturkriget i väst är verkligt. Och kulturen förlorar. Ryssland är en del av väst. Detta kulturkrig är sannerligen en förklaring till varför vi nu har ett krig. Och det handlar om ett riktigt krig. Det är tveklöst så att vi inte har all moral på vår sida. Hur mycket vi överhuvudtaget har är något som med rätta bör vara föremål för en allvarlig debatt.

Rysslands president Vladimir Putin ser västvärlden som irrationell samt kulturellt och religiöst förfallen, menar professorn.

Enligt Jordan Peterson anser ryssarna att västerlänningar har blivit så galna och besatta av samma idéer som förstörde Ryssland under nästan ett helt sekel, att det helt enkelt inte går att lita på väst. Hellre ett förstört Ukraina än en gränsstat styrd av ideologiska pekpinnar från USA och Europa. Hellre risk för kärnvapenkrig än västvärldens dårskap.

– Ryssarna tror att de har en moralisk plikt – att de har den högsta moraliska plikten – att motsätta sig västvärldens degenererade idéer, säger han. Och det är något med det som inte är fel. Det är därför som Rysslands intåg i Ukraina, i mer sann mening, är ett inbördeskrig i väst.

Vad behöver då göras, menar Peterson? Få fram en fred. Omgående.

– Om våra ledare hade minsta lilla förnuft skulle de, enligt min åsikt, inte göra något annat just nu än att avstå från den alltför bekväma liknelsen av Putin med Hitler eller Stalin och fokusera med intensiv målmedvetenhet på att identifiera exakt vad ryssarna skulle acceptera som en minsta förutsättning för fred. Kanske förklaringen av Ukraina som en neutral stat under en period av minst tjugo år. Kanske ett nyval i Ukraina med förbehåll för ratificering av gemensamma rysk-västliga observatörer. Kanske ett löfte från västs sida att inte erbjuda Ukraina något medlemskap i Nato eller EU om de inte samtidigt erbjuder samma sak till Ryssland, eller gå vidare på villkor som är acceptabla för Ryssland, säger professorn med upprörd bestämd ton.

Annars väntar inte bara en risk för storkrig, varnar han, och att europeiska städer utplånas av ryska missiler, utan även en fruktansvärd hungersnöd och skyhöga energipriser – problem som han även beskyller den ”idiotiska” klimatpolitiken för – samt ännu mer massinvandring.

Enligt Jordan Peterson bryr sig västvärlden egentligen inte alls om Ukraina. Kriget handlar inte om det. Det är bara hyckleri och tomt snack, menar han.

– Jag kan inte se hur vi, i någon egentlig mening, skulle kunna besegra ryssarna eftersom de inte kommer tillåta sig själva att förlora, säger Peterson och hävdar att västvärlden rentav behöver Ryssland på sin sida i framtiden.

Lyssna på hela:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program