M, SD, KD och L i gemensamt utspel om energipolitiken

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimiler riksdagens webbtv

Den energipolitiska frågan växer i politisk vikt, förra veckan genomfördes bland annat en särskild debatt i riksdagen om energikrisen. Nu går det konservativa blocket och Liberalerna ut i ett gemensamt utspel kring energipolitiken i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

De fyra partierna menar att de kommer lägga grunden för en långsiktig energipolitik om de vinner valet 2022. Målsättning partierna har är att Sverige ska ha en fossilfri energiproduktion 2040. Energiproduktionen ska baseras på vatten-, kärn- och vindkraft. Partierna lägger stor tonvikt på kärnkraft och menar att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har varit ansvarslösa när de lagt ner Ringhals 1 och 2.

Energikrisen i Sverige exploderade efter att kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 lades ner. Flera företag meddelade att deras verksamhet drabbades av svårigheter till följd av ett alltmer volatilt energisystem, som mer och mer har blivit väderberoende när vindkraft successivt ersätter kärnkraft.

De fyra partierna meddelar också att de vill se sänkning av elskatten för att kortsiktigt mildra konsekvenserna av den havererade energipolitiken. Samtidigt har det utbrutit ett bråk på sociala medier mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna. Detta då Sverigedemokraterna kommer ge stöd till Socialdemokraternas bidragsmodell.

Moderaterna hade ett motförslag om att slopa skatten på el helt under januari och februari. Sverigedemokraterna menar att det riskerar att inte blir några pengar alls till hushållen om de inte ger sitt stöd till Socialdemokraternas förslag. Moderaternas förslag har inte säkrat ett parlamentariskt stöd, menar Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson.

– Många av hushållen har förmodligen börjat räkna med de här pengarna redan och skulle vi säga nej till regeringen och det sedan visar sig att det andra förslaget inte är framkomligt så får ju hushållen noll, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD till TT.

Foto: Faksimil riksdagens webbtv (Oscar Sjöstedt (SD) i riksdagsdebatt)

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna genomför alltfler gemensamma utspel i olika politiska frågor. Samtidigt råder det allt större oenighet inom det rödgröna blocket där Miljöpartiet har politiska schismer med särskilt Centerpartiet och regeringspartiet Socialdemokraterna. Miljöpartiet har till och med KU-anmält näringsministern karl-Petter Thorwaldsson för uttalanden om gruvdrift. Centerpartiet har fortsatt sin policy om att inte förhandla med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. De vill heller inte släppa fram politiska förslag som har förhandlats av Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet med andra partier.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program