Dieselpriset fortsätter att skena

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Dieselpriset fortsätter att skena. Ledande drivmedelskedjor fortsätter med rekordhöjningar av dieselpriserna. De skenande priserna på diesel är något som slår extra hårt mot svenska bönder som i stor utsträckning är beroende av diesel till sina fordon.

Både Preem och Cirkle K meddelar att de höjer priset på diesel med 20 öre till 20:62 kronor per liter. Priserna på biobränslet HVO100 höjs också med 20 öre till 24:47 kronor. Höjningarna sker samtidigt som råoljepriset på världsmarknaden lyfter till de högsta nivåerna sedan oktober i fjol.

Dieselpriset i Sverige låg på på 19:07 kronor per liter för dessa kedjor innan nyårsskiftet. Den kraftiga höjningen av dieselpriset efter nyår hänger till största del samman med kravet på ökad inblandning av biodrivmedel, det som kallas för reduktionsplikten. Detta är ett politiskt krav som samtliga partier i riksdagen utom Sverigedemokraterna står bakom. Även bensin berörs av denna reduktionsplikt, men inblandningen av biobränsle som ska öka varje år fram till och med 2030 är betydligt mindre för bensin än för diesel.

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har varnat regeringen för vad dessa skenande dieselpriser kan innebära för svenskt jordbruk. De pekar ut både reduktionsplikten och de dyra energiskatterna på diesel som bovar i de skenande priserna.

Riskerna för att smuggling av billigare och mindre ”klimatvänligt” diesel från till exempel Ryssland, var något som Thomas Morell (SD) tagit upp under en interpellationsdebatt i riksdagen med dåvarande energiminister Anders Ygeman.

– Sedan kommer vi till det intressanta. I Ryssland är priset 6 kronor per liter och i Ukraina är det 9 kronor per liter. Det höga dieselpriset som vi har i Sverige riskerar att knuffa över än mer av de transporter som genomförs på bilar som kör här olagligt. Det finns bränsledepåer runt om i landet där man smugglar in bränsle från just Ryssland och Ukraina, sa Morell.

Hur det skenande priset på diesel kommer påverka smugglingen återstår att se, men prisskillnaderna och alltfler medborgares desperata ekonomiska situation sett till skenande elpriser parallellt med ökade drivmedelskostnader kan skapa en större marknad för smuggling av diesel.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program