Lööf: ”Jag väljer Socialdemokraterna varje dag i veckan”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen

Centerledaren Annie Lööf ser sig själv som liberalismens försvarare, därav hennes besatthet av att stoppa Sverigedemokraterna. I SVT:s partiledarutfrågning hävdar Lööf att SD vill ”förgöra liberalismen”, men hon står i vägen.

Centerpartiets politik har länge kretsat kring en sak: att hålla Sverigedemokraterna borta från den politiska makten.

Och hon är tydligen beredd att gå långt för att uppnå detta mål. Idag är hon till och med beredd att regera tillsammans med Socialdemokratrena.

– Vi kan tänka oss att sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men det förutsätter att politiken lutar mot mitten, sade Annie Lööf till DN förra måndagen.

2013, när SD var betydligt mindre, sade hon tvärtom att ”Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna”.

Hon vill till och med ändra grundlagen ”som skydd mot SD”.

I SVT:s partiledarutfrågning förra veckan föreslog Annie Lööf ett regeringsalternativ där Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet styr tillsammans. Det är dock inte särskilt realistiskt, fick hon erkänna, eftersom S och M enligt henne vill vara i varsin ringhörna.

Annie Lööf påstår att hon vill ha en regering med ett så brett stöd som möjligt, för att slippa det politiska kaos som varit.

Hon fick också frågan vilket parti hon väljer: Socialdemokraterna eller Moderaterna.

Lööf skulle välja Moderaterna ”alla dagar i veckan”, svarade hon.

Men…

– Vi har en gemensam ekonomisk politik och mycket gemensamt som två borgerliga partier som tror på frihet, liberalism och företagsamhet. Men är valet SD och S så väljer jag S varje dag i veckan. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt högerpopulistiskt parti. Det SD vill förgöra är liberalismen. Då är ju jag den partiledare som står upp för liberalismen, säger hon i SVT.

– Just nu ser vi att högerpopulistiska krafter flyttar fram över hela världen. Då är vårt uppdrag viktigare än någonsin.

En av Annie Lööfs förebilder är vänstermiljadären George Soros, som också ser det som sitt uppdrag att stoppa europeisk nationalism. Vissa kallar honom för en filantrop, andra en oligark.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán ser George Soros som ”världens främsta oligark” som ”kontrollerar politiska aktiviteter via ett maffialiknande nätverk och utövar inflytande på europeisk politik”.

Men Lööf hyllar Soros.

”George Soros försvarar den liberala demokratin, står upp för öppenheten, toleransen, yttrande- och mediefriheten. I den värld vi nu lever i där många av dessa värden utmanas – inte minst i hans hemland Ungern – är utmärkelsen helt rätt”, skrev Centerledaren på Twitter 2018 i samband med att Soros av Financial Times utsågs till ”årets person”.

Financial Times motivering till utmärkelsen löd: ”Filantropen har blivit en fanbärare för liberal demokrati, en idé under belägring av populister”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program