Annie Lööf skulle äta upp sin sko – nu vill hon sitta i en S-ledd regering

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Annie Lööf, RD frågestund 210318" © Foto: Centerpartiet (official) (CC BY 2.0)

Centerledaren Annie Lööf är nu beredd att sitta i en S-regering, säger hon till Dagens Nyheter. Men hennes besked möter häftig kritik.

2013 sade Centerpartiets ledare Annie Lööf att ”Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna”.

Idag, nio år senare, är hon beredd att sitta i en S-ledd regering.

Det förklarar hon i en intervju med DN.

Lööf tycker att Magdalena Andersson (S) är den bästa statsministerkandidaten, den person som har det ledarskap som krävs i oroliga tider.

Samtidigt hävdar hon att Centern är ett ”borgerligt liberalt mittenparti”, och påpekar att hon inte tänker budgetsamarbeta med Vänsterpartiet. Ett samarbete kommer därför kräva en ”lyhörd” statsminister som accepterar var den politiska majoriteten står.

– Vi kan tänka oss att sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men det förutsätter att politiken lutar mot mitten, säger Annie Lööf till DN.

Hon menar att Magdalena Andersson är mer öppen än Moderaternas partiledare Ulf Kristersson när det gäller samarbete med andra, samtidigt som hon alltså själv stänger ute andra partier. Andersson kan nämligen samarbeta med alla utom SD, vilket enligt Annie Lööf är ”precis den öppenhet och ledarskap” en statsminister ska ha.

Lööf är bekymrad av att Moderaterna och Sverigedemokraterna bara blir allt tajtare med varandra. För Annie Lööf, som är en stark försvarare av vänstermiljardären George Soros, verkar alltså allt i slutändan handla om att hålla Sverigedemokraterna borta från makten.

”Om vi ska få en stabil regering så krävs ett sansat ledarskap i mitten. I det här fallet bedömer vi, i och med att M knutit sig så hårt till SD, att Magdalena Andersson har störst chans att forma en regering med en politik förankrad i mitten”, skriver hon i en förklaring på Twitter.

Men Centerledarens besked väcker stark kritik från flera håll.

”Absurda besked från Annie Lööf. Inte kan hon väl tro att hon skulle sitta i en regering på våra mandat men inte samarbeta med oss? Nej, Sverige behöver en majoritetsregering, då ingår V om SD ska hållas borta från inflytande. Trots våra skillnader är vi beredda att ta ansvar”, skriver Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar på Twitter.

”CUF är kritiska till att C innan valet öppnar för att sitta i en S-regering. Vi går till val som ett självständigt liberalt parti och bör stödja det alternativ som genomför mest C-politik. Ett borgerligt liberalt parti måste hålla dörren öppen för fler regeringsalternativ”, skriver partiets ungdomsförbund på Twitter.

Även Ulf Kristersson höjer på ögonbrynen.

”Nu har er partiledare gått in i en politisk återvändsgränd. Ni har ju bra politik på många områden, och vi skulle gemensamt kunna se till att få något gjort där vi tycker lika. Men ert nya sällskap kommer aldrig låta er genomföra er politik… Så till alla besvikna centerpartister vill jag säga detta: Låna ut din röst i riksdagsvalet till mig istället”, skriver han på Facebook.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program