SD rusar i ny mätning – blir landets största parti

© Foto: Poltikerveckan Almedalen

Sverigedemokraterna går nu om Socialdemokraterna och blir landets största parti i en färsk opinionsundersökning från Nyheter Idag/Sentio. Enligt Sentio är det den extrema kriminaliteten och inflationen som ger SD vind i seglen.

Det är i Nyheter Idag/Sentios senaste mätning som Sverigedemokraterna går om Socialdemokraterna och blir landets största parti.

SD ökar till 24,4 procent av rösterna, medan Socialdemokraterna får 24,1 procent och backar med hela 3,8 procentenheter.

I Nyheter Idag konstateras det att Sverigedemokraterna, som i mätningen ökar med hela 5,7 procentenheter, befinner sig i en ”positiv spiral”.

Partiet har ökat i en rad mätningar och om igen blivit mycket större än Moderaterna.

Enligt Sentio är det kriminaliteten som påverkar opinionen. Men även inflationen gör det lättare att vara opposition till sittande regering.

På sistone har det skett en rad mycket allvarliga och uppseendeväckande våldsdåd i Sverige, som dödsskjutningen på Emporia och skottlossningen på en lekplats i Eskilstuna, där en mamma och ett barn träffades av skotten.

– I den här mätningen tror jag att kriminaliteten, som är extrem, har påverkat resultatet, säger Sentios vd Arve Östgaard till Nyheter Idag.

Hela mätningen:

Sverigedemokraterna 24,4 procent (+5,7)
Socialdemokraterna 24,1 procent (−3,8)
Moderaterna 18,7 procent (−2,6)
Vänsterpartiet 9,6 procent (+0,4)
Kristdemokraterna 6,9 procent (+0,2)
Centerpartiet 5,8 procent (+1,2)
Miljöpartiet 4,4 procent (−0,3)
Liberalerna 4,0 procent (−0,3)
Medborgerlig Samling 0,3 procent (−0,5)
Alternativ för Sverige 0,6 procent (−0,4)