Löfven bekräftar rädsla för ”rasist”-stämpel

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Socialdemokraterna

Stefan Löfven (S) medger nu att det tidigare funnits en ”ängslan” kring att bli rasist-stämplad om man kopplade ihop invandring och brottslighet, rapporterar Aftonbladet. Därför gjorde man inte det. Men idag är ”debattklimatet annorlunda”, enligt Löfven, och därför vågar man prata om problemet.

Igår ersattes Stefan Löfven som Socialdemokraternas partiledare av Magdalena Andersson, som snart även väntas bli statsminister.

Idag bekräftar Löfven partikollegan Mikael Dambergs tidigare uttalande om att det funnits en ängslan att betraktas som ”rasistisk” om man kopplat ihop invandring med och kriminalitet, en koppling statsministern förnekade i SVT Agenda 2019.

Stefan Löfven delar Dambergs slutsats.

– Det kan ha funnits en viss oro för det. Men den är heller inte helt obefogad. Du har å andra sidan de som vill utnyttja det här för att sätta stämpel på de som kommer från andra länder eller har en annan hudfärg. Jag tror ändå att det i längden är bättre att vara helt öppen och ärlig, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt betonar han ”människors lika värde” och påpekar att brott är brott oavsett gärningsmannens ursprung. Enligt Löfven gör religion eller ”hudfärg” en person inte mer benägen till brottslighet än någon annan. Det handlar i stället om ”sociala förutsättningar”. Grogrunden till kriminalitet är fattigdom, påstår han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program