Facebook fifflade med riksdagsvalet 2018 – stoppade Alternativ för Sverige

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Högt uppsatta chefer på Facebook ingrep i riksdagsvalet i Sverige 2018. Nätjätten stoppade konton från nationalistpartiet Alternativ för Sverige – eftersom partiet var så populärt, avslöjar DN. Men några bevis för att partiet använde falska konton finns inte. Facebook visste det, men stoppade ändå nationalisterna – timmar innan vallokalerna öppnade den 9 september 2018.

Det är nu avslöjat att den vänsterideologiska nätjätten Facebook ingrep i det svenska valet 2018.

Nätjätten stoppade spridning av Alternativ för Sverige.

Detta eftersom partiet blev för populärt på plattformen, trots sin ringa storlek i opinionsmätningar. I vissa avseenden var partiet mer populärt än Sverigedemokraterna.

Närmare bestämt handlar det om att Facebook medvetet agerade mot en rad konton, varav de flesta påstås ha varit kopplade till Alternativ för Sverige. Kontona begränsades från vissa funktioner på plattformen.

Enligt DN misstänktes det ”fusk” från partiet, alltså användandet av falska konton, efter tips från en så kallad tankesmedja.

Detta fick Facebookchefer på mycket hög nivå att ingripa, enligt tidningen.

Men det var inga falska konton. Några sådana bevis hittades inte.

Dataanlytikern Sophie Zhang kallar det för en ”samordnad kampanj” från partiets sida, som hon dock inte närmare vill förklara hur den ska ha gått till. Partiet påstås ha använt algoritmen bakom nyhetsflödet för att öka sina popularitet, säger Zhang.

Sådana kampanjer är inga uppenbara regelbrott, men Facebook stoppade ändå AFS.

En av de Facebook-toppar som agerade var integritetschefen Guy Rosen. Det var han som beslutade att stoppa kontona.

”Det är inget solklart fall”, skrev han i ett e-post enligt DN på morgonen den 9 september 2018, alltså valdagen i Sverige. ”Jag beslutar att vi går vidare (om det exploderar så får jag ta skulden)”.

Enligt Sophie Zhang är Facebooks agerande anmärkningsvärt jämfört med hur företaget gör med små fattiga länder. Där kan det ta år innan tusentals falska politiska konton raderas. Men Sverige har en hög prioritet, förklarar hon i DN, enbart på grund av att det är ett ”europeiskt och skandinaviskt land”.

För Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand är uppgifterna om Facebooks manipulation av partiets möjligheter att nå framgång i förra riksdagsvalet en nyhet. Att partiet skulle gjort ha något otillåtet menar han är rent struntprat. Han vill se konkreta bevis från nätjättens sida.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program