Visselblåsare: ”Förfalskade data” bakom Pfizers vaccintester

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ett av de bolag som hjälpte till med den kliniska prövningen av Pfizers så kallade covidvaccin anklagas nu av visselblåsare för att bland annat ha ”förfalskat data” samt varit långsamma med att följa upp biverkningar. Det avslöjar den medicinska tidskriften The BMJ (tidigare British Medical Journal). Avslöjandet har i stort sett tystats ned i västerländska medier.

Det är den medicinska tidskriften The BMJ som avslöjar bristande tillsyn i de kliniska tester som Pfizer genomförde på sitt så kallade covidvaccin.

Pfizer uppgav då att man jobbade så fort som vetenskapen tillät.

Men enligt BMJ kan det ha skett på bekostnad av dataintegritet och patientsäkerhet.

Tidskriften har talat med en visselblåsare, tidigare regionchef på Ventavia Research Group, som är en av de grupper som genomförde Pfizers kliniska tester på coronavaccinet. Hon förklarar för BMJ att man ”förfalskade data, avblindade patienter, anställde bristfälligt utbildade vaccinatörer samt var långsamma med att följa upp biverkningar som inrapporterades i Pfizers fas 3-studie”, skriver tidningen.

Den personal som genomförde kvalitetskontroller ska ha ”överväldigats” av mängden problem som upptäcktes, hävdas det.

I flera fall saknade Ventavia tillräckligt med personal för att ta prover på försöksdeltagare som hade covid-liknande symtom, trots att det var själva syftet med studien. Data kan alltså ha blivit missvisande.

Visselblåsaren, som namnges i BMJ-artikeln, informerade först Ventavia om problemen upprepade gånger. Sedan gick hon till den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA. Men då fick hon sparken samma dag.

FDA ska inte ha agerat mot eller undersökt bolaget.

Dessutom ska Pfizer ha fortsatt anlita Ventavia.

BMJ har även talat med två andra från bolaget, som bekräftar uppgifterna.

– Detta är rätt förödande för Pfizer, säger kardiologen Aseem Malhotra till GB News om avslöjandet och undrar varför FBI inte gjort någonting.

– Men för mig som doktor är det inte så förvånande även om det är chockerande. Generellt sett har det länge funnits ett problem hos läkemedelsföretag med korruption och undangömmande av data, att inte dela med sig av data. Detta innebär i praktiken att läkare och patienter måste fatta beslut baserat på partisk information. Mellan 2009 och 2014 betalade läkemedelsföretag totalt 13 miljarder dollar i böter på grund av överträdelser men inget har gjorts för att åtgärda problemet, hävdar han.

Avslöjandet har i övrigt uppmärksammats av indiska medier.

Ryska Sputnik påstår i ett inlägg på Twitter att Pfizer har så mycket makt att företaget ”tystat västerländsk media” om avslöjandet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program