Lars Bern: USA vill ha nytt krig i Mellanöstern – för att skydda dollarn

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA vill få till ett nytt krig i Mellanöstern för att världen inte ska kunna frigöra sig från dollarn. Det tror Swebbtvs Lars Bern. Det är så man brukar göra. Samtidigt har uppmärksamheten kring Ukrainakriget nått sitt klimax och kommer stegvis att falna bort ur världspolitikens fokus, bedömer han.
– Var beredd på att det kommer hända mycket dramatiska saker i Mellanöstern .

Hur kommer det sig att USA kan skapa så mycket nya pengar och ha en statsskuld som vida överstiger BNP utan att dollarn kollapsar?

I år passerade statsskulden 30 biljoner dollar och ligger nu på cirka 31 biljoner dollar. Bara sedan januari 2020 har skulden ökat med 7 biljoner.

Anledningen är att dollarn, än så länge, är världens mäktigaste valuta.

Råvaror och olja handlas i dollar. Men den så kallade petrodollarn kan nu vara hotad, i och med att världen börjar bli multipolär.

– Ryssland och Kina försöker, i sin krets av länder, att bygga upp en alternativ valuta som man kan handla olja och andra naturresurser, råvaror och industriprodukter, med. Därmed kommer dollarn tappa sin ställning som reservvaluta, säger Lars Bern i Swebbtv.

– Vi vet ju vad som händer när oljeländer försöker frigöra sig från dollarn. Saddam Hussein försökte gå över till euro i stället för dollar. Då anföll amerikanerna Irak. Man hittade på en förevändning om massförstörelsevapen som visade sig vara en flagrant lögn. Man anföll och bombade Irak till stenåldern. Irak har fortfarande inte hämtat sig. Samma sak hände med Libyen, där Khadaffi ville gå över till någon sorts guldbaserad valuta. Det gillade man inte i Washington, så Libyen anfölls och blev sönderbombat. Hela den sociala strukturen slogs sönder.

När Saudiarabien nu börjar röra sig i en sådan riktning, lever man ”oerhört farligt”, enligt Bern.

– Det finns tydliga tecken på att amerikanerna försöker få till stånd ett krig mellan Iran och Saudiarabien. Det påstås att Iran förbereder ett anfall på Saudiarabien, vilket är total lögn. Så dumma är de inte. Det är snarare så att det finns tecken på ett närmande mellan Saudiarabien och Iran. Båda två vill gå med i BRICS. I så fall skulle de tillhöra samma allians. Den här utvecklingen i Saudiarabien är ett dödligt hot mot den amerikanska hegemonin. Vi kan alltså räkna med att amerikanerna kommer sätta igång ett nytt krig i Mellanöstern, för att stävja den här utvecklingen. Helst av allt vill man provocera Iran att anfalla Saudiarabien.

Tack vare att olja handlas i dollar har länder stora reserver av denna valuta, vilket säkrar dollarns status. Men vad händer om olja börjar handlas i andra valutor?

– Det kan fungera så länge dollarn finns i olika länder, men om länderna inte behöver hålla dessa valutareserver måste man lösa in det här, säger Lars Bern om USA:s statsskuld.

– Då kommer botten gå ur dollarn och därmed går botten ur alla västerländska valutor, eftersom de alla relaterar till dollarn.

Lars Bern tror också att Ukrainkonflikten kommer falna bort.

– Man kommer försöka skaka av sig det här succesivt, säger han. Ukrainkonflikten kommer hamna i bakvattnet av det som börjar ske i Mellanöstern. Amerikanerna kommer säkert försöka ställa till något i Mellanöstern för att bryta den här trenden.

– Förvänta er inte att Ukrainakrisen kommer rulla vidare och vara huvudfråga i världspolitiken. Den har nått sitt maximum. Nu kommer det hända saker i Mellanöstern. Den som lever farligast är Mohammed bin Salman (Saudiarabiens kronprins). Jag tror amerikanerna kommer försöker arrangera nåt sätt att bli av med honom. De är ju mästare att hålla på med sånt här.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program