SD och S stoppar förslag om öppnare EU-gränser i riksdagen – men S sviker i EU-parlamentet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil riksdagens webbtv

Socialdemokraterna fortsätter sin anpassning till Sverigedemokraternas migrationspolitik. I en intervju till DN säger Ardalan Shekarabi att Socialdemokraterna inte vill att Kroatien, Bulgarien och Rumänien ska släppas in i Schengen-samarbetet. Däremot sviker Socialdemorkaterna det löftet i EU-parlamentet.

Släpps de tre länderna in Schengensamarbetet får deras medborgare rätten att bosätta sig, studera, arbeta eller pensionera sig var som helst inom EU. Den borgerliga regeringen ville enligt uppgifter till DN släppa in länderna i Schengensamarbetet, men det är alltså något som Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tillsammans motsätter sig. Däremot gör Socialdemokraterna inte det i EU-parlamentet. Något Sverigedemokraterna kritiserar Socialdemokraterna för på sociala medier.

Det är det första nederlaget för den nya regeringen i Sveriges riksdag. Utrikes- och EU-politiken är inte reglerad av Tidöavtalet och därför kan Sverigedemokraterna agera som de vill i dessa frågor. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har tillsammans egen majoritet i riksdagen, när de är överens om politiska frågor är de därför inte beroende av ytterligare något parti för att få igenom politiken.

Under lång tid har Sverige haft problem med kriminalitet som kommer från östeuropeiska länder, där bland annat bostadsinbrott är ett av de vanligaste problemen. Enligt en intervju med SVT så menade polisen att det redan 2015 fanns minst 1.500 öststatare som var kriminellt verksamma i Sverige. Detta underlättas av den ökade fria rörlighet som Schengensamarbetet innebär. Till exempel Bulgarien är känt för sina omfattande problem med kriminalitet och Swedenabroad varnar för kriminell aktivitet i Bulgarien för den som vill resa dit.

Socialdemokraternas omsvängning mot en mer och mer restriktiv migrationspolitik påminner mycket om den som de danska Socialdemokraterna har gjort, där de danska Socialdemokraterna efter hand anpassat sin migrationspolitik till den politik som nationalistiska Dansk Folkeparti har. Efter det danska valet underströk partiledaren för de danska Socialdemokraterna i ett tal som bland annat DR sände ifrån, att den restriktiva danska migrationspolitiken som är mer restriktiv än den som regleras i Tidöavtalet skulle ligga fast.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program