Är svenska politiker klantskallar? – ”Har skött Nato-frågan otroligt amatörmässigt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det sätt som Nato-frågan har hanterats av Sveriges regering och även borgerligheten visar hur klantiga svenska politiker är. Frågan har skötts ”otroligt amatörmässigt av hela vår politiska elit”, säger Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern i ett nytt program.

Varför avsattes inte justitieminister Morgan Johansson (S)? Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern tror att Johansson kan vara den mäktigaste personen i regeringen.

Och det var troligen därför som statsminister Magdalena Andersson (S) blev så arg av högerns misstroendeförklaring mot honom.

– Morgan Johansson är en väldigt viktig person i regeringen. Väldigt viktig, påpekar Bern.

– Hans röst väger mycket tungt.

Enligt Lars Bern är Socialdemokraternas prokurdiska överenskommelse med den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som partiet lovat stå fast vid, ”ett rött skynke för Turkiet”. Och det kan ha saboterat Sveriges möjlighet att gå med i Nato. För Socialdemokraterna handlar dylika avtal om att fiska röster bland invandrargrupper, menar Bern. Men i längden går det inte att sitta på alla stolar samtidigt. Till slut ställer det till problem, vilket nu också skett.

Turkiet måste säga ja för att Sverige ska kunna gå med i Nato, men på grund Socialdemokraternas nära samverkan med kurdiska grupper – som Turkiet ser som terrorister – har det än så länge blivit nej. S måste på något sätt vika sig för Turkiets antikurdiska krav.

– Vill det sig väl så leder detta till en allvarlig kris inom Nato, fortsätter Lars Bern. För Nato är ingen fredsorganisation, det är en krigsorganisation. Nato har varit med och startat ett antal krig runt om i världen de senaste decennierna, så det är bra om Nato försvagas.

Natoprocessen påvisar vilken oprofessionell cirkus svensk politik är.

– Hela Natofrågan har skötts otroligt amatörmässigt av hela vår politiska elit, även borgerligheten. Diplomatiska diskussioner borde ha tagits i förväg. Det var ju lätt att förutse att Turkiet skulle krångla. Man borde ha sonderat terrängen innan man skickade in Nato-ansökan.

– För nu är ju skadan redan skedd, vi är inte längre alliansfria, även om vi inte kommer med i Nato. Vi betraktas som ett fientligt land av Ryssland, och de kommer agera utifrån det.

Även om Sverige tidigare samarbetat med Nato innebär medlemsansökan en stor skillnad.

– Detta är viktigt. Tidigare var vi alliansfria, vi har inte gått in i militärallianser. Men detta bröt vi när vi skickade in medlemsansökan. På grund av politikernas klantighet befinner vi oss i ett limbo, säger Lars Bern i Swebbtv.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program