Lars Bern: Media sysslar med propaganda – inte upplysande journalistik

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vill man veta vad som sker i världen ska man inte förlita sig på traditionella medier. De sysslar med propaganda. Det visar konflikten mellan Ryssland och Ukraina, enligt Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern. Vad Rysslands president Vladimir Putin verkligen säger får man inte veta, trots hans didaktiska och utförliga tal. Och vem mördade Olof Palme? Den finns en potentiell misstänkt makt som sällan kommer på tal. Bland annat detta diskuterar Lars Bern och Mikael Willgert i ett nytt program.

Den bild som västerländska media presenterar av Ryssland och Ukrainakonflikten bygger på propaganda. Det menar Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern.

Vad Vladimir Putin säger får man aldrig veta fullt ut, trots att hans tal är väldigt noggranna och innehållsrika. Det som presenteras är i stället en tvär, förutbestämd karikatyr.

Att Ryssland erbjuder sig leverera gas i den fjärde gasledningen av Nord Stream, som inte förstördes, är ytterligare information som knappt framkommit.

– Våra medier redogör ju inte för vad Putin säger, utan det är bara anti-Putin-propaganda, och russofobisk propaganda, en hatpropaganda mot Ryssland. Jag kan i och för sig förstå känslan bakom den men han har ju gjort ett flertal framträdanden där han varit oerhört tydlig och väldigt pedagogisk. Men det får inte vi reda på, eftersom våra medier inte redogör det.

Tyskland lär dock inte öppna den del av Nord Stream som ännu fungerar. De vågar inte.

– Tyskarna kommer av hänsyn till amerikanerna inte att våga gå med på det, fortsätter Lars Bern.

– Och om de går med på det kommer även den delen av ledningen bli sprängd.

Men Putin har ju kommit på en alternativ strategi för att sälja gas till Europa, något som Swebbtv Nyheter rapporterade om tidigare i veckan: ett energinav i Turkiet.

– Detta är oerhört listigt, säger Lars Bern i Swebbtv. Han kommer pumpa gasen via Turkiet. På detta sätt gör han Erdogan till sin de facto nära allierade. TurkStream får ju gas från flera länder i centrala Eurasien. Så de kommer att blanda gasen och sedan sälja den till Europa. På den vägen kommer Europa få in rysk gas, men utan att veta från vilket land gasmolekylerna kommer. Det är jättesmart. Och det kommer nog komma igång ganska fort och man kommer bygga ut kapaciteten. Turkiet kommer tjäna massor med pengar på detta. Samtidigt är det ett lyft för Erdogan och det stärker hans position i Turkiet.

Men förr i tiden kröp inte hela Europa för USA. Sverige gjorde inte det under Olof Palmes tid. Efter hans död förändrades dock det.

– Palme gjorde absolut inte det. Han höll ju sitt kända nyårstal 1972 när amerikanerna fullständigt besinningslöst hade bombat i Vietnam. De tog livet av 2,5 miljoner människor i Vietnam och Kambodja. Och de som levde kommer ihåg hur han gick i demonstrationståg. Så han var ju väldigt impopulär i USA, säger Lars Bern och undrar:

– Varför har ingen tagit upp möjligheten att det var CIA som mördade Palme?

För det är ju vad USA sysslar med, regimskiften och mörda ledare i olika länder, påpekar Bern.

– Tycker man Olof Palme är besvärlig kan man ju faktiskt göra sig av med honom ganska enkelt.

– Palme tog inte regi. Sedan åkte Ingvar Carlsson (som blev statsminister efter Palmes död) nästan omedelbart och besökte den amerikanske presidenten. Det var uppenbart att relationen med USA skulle normaliseras. Jag kommer ihåg att jag kände ett obehag av att Ingvar Carlsson åkte dit nästan direkt. Jag kände ett klart obehag av det. Det kändes inte riktigt bra.

Och visar det sig att USA kunde spränga sönder Nord Stream utan att Sverige eller Tyskland vågar säga vem förövaren är, talar även det volymer, menar Lars Bern.

Se programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program