Nya planen: Turkiet ska sälja rysk gas till Europa

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Ryssland och Turkiet kommer bygga ett gasnav i norra Turkiet varifrån man kan omdirigera gasvolymen från Nord Streams söndersprängda gasledningar, genom Turkiet, till Europa, uppger Tass. På detta sätt skulle Europa kunna få gas till sin energiförsörjning, genom att köpa gasen från Turkiet i stället för direkt av Ryssland.

En av ledningarna till Nord Stream 2 är hela och kan skicka gas till Europa. Men det lär inte hända under den nuvarande EU-elitens styre, som inför sanktioner mot Ryssland på löpande band, skickar mer vapen till Ukraina och nu ska träna 15.000 ukrainska soldater på europeisk mark.

Men Turkiet och Ryssland har kommit på en annan lösning: man ska skapa ett internationellt energinav i norra Turkiet från vilket rysk gas sedan kan levereras till Europa.

Turkiet ska alltså köpa rysk gas och sälja till Europa.

Det meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i det turkiska parlamentet idag.

– I Europa arbetar man nu med frågan hur man ska kunna hålla sig varma under kommande vinter. Vi har inga sådana problem. Vi har kommit överens med Rysslands president Vladimir Putin om att skapa ett gasnav i vårt land, genom vilken naturgas kan levereras till Europa. Således kommer Europa att beställa gas från Turkiet, säger Erdogan.

Enligt den turkiske presidenten bör navet skapas i Thrakien, som ligger i den norra, europeiska delen av Turkiet, på gränsen till Bulgarien och Grekland.

Och Ryssland är med på det. För att kunna leverera ännu större volymer kan man dessutom bygga ytterligare en ledning på denna rutt.

Enligt Vladimir Putin har ett sådant projekt dessutom mycket högre säkerhet, jämfört med gasledningar på havsbotten i Östersjön, som uppenbarligen inte alls är skyddade.

Så här sade Putin under Russian Energy Week förra veckan:

– När det gäller rysk gas kommer vi definitivt att ta vår produkt till de internationella marknaderna. Projekt som Power of Siberia och TurkStream har bevisat sin effektivitet. Vi har Blue Stream för Turkiets hemmamarknad, och 14 miljarder kubikmeter gas är på väg till Europa via TurkStream. Inte mycket, men ändå något.

– Vi skulle kunna flytta den förlorade transitvolymen genom Nord Streams rörledningar längs Östersjöns botten till Svartahavsregionen och på så sätt göra Turkiet till huvudvägen för leverans av vårt bränsle, vår naturgas till Europa och skapa ett stort gasnav för Europa i Turkiet. Detta om, naturligtvis, våra partners är intresserade av att se det hända. Det är ett ekonomiskt lönsamt projekt med mycket högre säkerhetsnivåer, påpekade Putin.

Erdogan anser att det nya energinavet, som skulle göra Europa beroende av Turkiet i stället för direkt Ryssland som Nord Stream gjorde, bör etableras så snart som möjligt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program