Krävs på vaccinstatus för att inte omplaceras – kommun JO-anmäls

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

I Uddevalla kommun har socialtjänsten beslutat att alla som jobbar med äldre människor och andra brukare måste vara fullvaccinerade mot covid-19. Från och med den 21 oktober är det tillåtet att fråga anställda vad de har för vaccinstatus. Den som inte vill svara bedöms vara ovaccinerad, uppger SVT Väst.

Det är i Uddevalla som alla anställda som har så kallade vårdnära arbeten måste vara fullvaccinerade mot covid-19 för att inte omplaceras.

Syftet påstås vara att skydda brukare, trots att även fullvaccinerade sprider smitta.

Beslutet omfattar anställda inom missbruksvården, LSS och äldreomsorgen, skriver SVT. Totalt handlar det om 2.500 anställda inom socialtjänsten. De flesta, cirka 90 procent, är vaccinerade. Men resten är det alltså inte.

Beslutet innebär att socialtjänsten numera kan fråga anställda vilken vaccinstatus de har, om de vaccinerade eller ovaccinerade. Men hur ska det gå till? En arbetsgivare får nämligen inte kräva svar på medicinsk status.

– Vi kommer att ställa frågan om man är vaccinerad. Man behöver inte svara på den frågan. Men om man inte svarar får vi tolka det som att personen är ovaccinerad, säger socialchefen Roger Granat till SVT.

De som inte vaccinerar sig kommer inte få arbeta nära brukare.

Men beslutet välkomnas inte av alla, och nu har kommunen JO-anmälts.

”Enligt svensk grundlag får man inte kräva att en anställd är vaccinerad och man ska heller inte behöva svara på frågan om man är vaccinerad då detta går under sekretess”, står det i anmälan, enligt SVT.

Liknande omplaceringar sker även i kommunerna Arjeplog, Stockholm och Uppsala, som också JO-anmälts för diskriminering.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program