Krav på förbud mot koranbränningar – regeringen överväger lagändring

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Den svenska regeringen överväger nu ändring av ordningslagen, efter att den nuvarande lagen inte kunnat stoppa koranbränningar, rapporterar Aftonbladet.

Den SD-understödda högerregeringen, som inte gjort mycket annat än att eskalera klimathysterin, skickat vapen till det förödande proxykriget i Ukraina och försökt få in Sverige i den USA-ledda krigsalliansen Nato, ”analyserar” nu rättsläget kring ordningslagen och ”överväger” om lagen behöver ändras, skriver Aftonbladet.

Detta med anledning av de uppmärksammade koranbränningar som sker i landet, som hejdar Sveriges Nato-medlemskap.

Ett förbud mot koranbränningar skulle säkert blidka Turkiet, som vägrat godkänna ansökan.

Regeringen, som tänker överlåta kontrollen över Sveriges försvarsmakt till Nato, hävdar nu att koranbränningar hotar Sveriges inre säkerhet.

Domstolsprövningar har dock hindrat polisen från att stoppa uppeldning av koranen.

Koranbränningarna kan leda till terrorattacker, menas det.

– Vi får ställa oss frågan om dagens ordning är bra eller om det finns anledning att ompröva den i något hänseende, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Aftonbladet.

Det finns dock i dagsläget ingen utredning för att verkligen ändra lagen. Och regeringen säger inte uttryckligen att det är detta som man vill, utan man ”analyserar” alltså läget. Strömmer utesluter dock inte en utredning.

Samtidigt kräver ”Centrum mot våldsbejakande extremism” att lagen ändras, uppger SR Ekot. Men det är något man måste vara försiktig med, anser Mikael Ruotsi, doktor i konstitutionell rätt och lektor vid Uppsala Universitet.

– Om man vill göra en begräsning som går ut på att folk inte får sprida vilket budskap de vill vid en demonstration för att det kan vara till skada för rikets säkerhet måste man tänka till noggrant, för då riskerar man få ett system som liknar statlig censur kring vad som sägs, säger Ruotsi i SR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program