Kristersson jultalade om ”den globala klimatkrisen” – ska ”fånga in” koldioxid och hyllar EU:s klimatskatter

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Förutom Sveriges egna ”kriser” utgör också den ”den globala klimatkrisen” ett stort hot. Så inledde statsminister Ulf Kristersson (M) sitt jultal på onsdagen. Och på sätt och vis befinner sig Sverige redan i ett krig, påstod han. Samtidigt ska den nya regeringen ”påbörja koldioxidinfångning”, och Kristersson hyllar EU:s nya utsläppshandel.
– Som ny ordförande i EU från den 1 januari kommer Sverige göra allt vi kan för att samla Europa att gå i täten för klimatomställningen, säger han. Att sätta pris på koldioxidutsläppen är riktigt effektiv klimatpolitik.

Under onsdagsförmiddagen höll Ulf Kristersson sitt årliga jultal.

Och det var inget roligt tal. ”Kriser”, så som energipriserna och kriget i Ukraina, präglar vår samtid, enligt statsministern.

– Sverige befinner sig i ett mycket allvarligt läge. Låt mig tala klartext om det. Utöver den globala klimatkrisen så går vi själva igenom tre parallella kriser samtidigt, sade han.

Dessa kriser är, enligt statsministern, det inre säkerhetsproblemet med brott och skjutningar, det yttre hotet med Ukrainakriget samt energipriserna och ett ”svårt ekonomiskt läge”.

– Åren framöver kan bli de ekonomiskt tuffaste åren för vårt land sedan 1990-talskrisen och finanskrisen. Det dödliga skjutvapenvåldet slår förfärliga rekord och är i hög grad en helt självförvållad svensk kris. Inget annat EU-land är i närheten av våra nivåer.

Enligt Kristersson är vapenvåldet i bara lilla Södertälje (med cirka 77.000 invånare) lika omfattande som i hela London (med cirka 9 miljoner invånare).

– Det är en förfärlig utveckling.

Och Sverige befinner sig redan i ett sorts krig, menar statsministern.

– Ryssland har skapat en mycket större konflikt, mot väst och hela det demokratiska Europa. Vårt säkerhetspolitiska läge är nu det sämsta sedan andra världskriget. Vi kan inte heller utesluta risken att konflikten sprider sig ytterligare. Och på flera vis är Sverige redan inne i det man kallar gråzonskrigsföring. Sprängningen av Nord Stream-rören utanför Bornholm. IT-attacker som drabbar Sverige varje vecka. Utländska makter som vill försvaga oss.

– Energikrisen och det svåra ekonomiska läget känns hemma hos varje hushåll. Elpriset är skyhögt. Inflationen ligger på nivåer som ingen upplevt på decennier. Räntorna tickar uppåt för varje riksbanksmöte. Den återhämtning som en hel värld längtade efter när pandemin ebbade ut är nu avbruten. Tillväxten kommer bromsa in eller bli negativ. Arbetslösheten kommer att stiga.

Kristersson fokuserade även mer på den så kallade klimatkrisen.

– Investeringarna i vind och sol kommer fortsätta, sade han bland annat.

– Klimatfrågan den börjar och slutar med energipolitiken. Det är därför som vi – precis som Danmark och Tyskland nu – lägger ihop de frågorna i det gemensamma nya superdepartementet. Sverige ska åter bli ledande i utbyggnaden av fossilfri kraft. Både sådan som är planerbar och sådan som är väderberoende. Myndigheterna kommer få uppdrag att påbörja koldioxidinfångning och ta breda initiativ för mer energieffektivisering.

– Som ny ordförande i EU från den 1 januari kommer Sverige göra allt vi kan för att samla Europa att gå i täten för klimatomställningen, fortsatte statsministern. Häromdagen togs ett stort steg genom att bredda EU:s utsläppshandel. Att sätta pris på koldioxidutsläppen är riktigt effektiv klimatpolitik. Om EU kan samarbeta för minskade klimatutsläpp med först USA och därefter med både Indien och Kina, då blir klimatpolitiken sant global.

Kris på kris på kris på kris på kris alltså. Och lösningen är ”global”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program