Klart: Turkiet släpper in Sverige i Nato

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, statsminister Magdalena Andersson. © Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Turkiet, Sverige och Finland har skrivit på ett avtal. Turkiet fick igenom sina krav och kommer släppa in Sverige och Finland i den amerikanska militäralliansen Nato. ”Regeringen offrar kurder i Sverige för att bli medlemmar i Nato”, skriver Linda Snecker (V) på Twitter. Turkiet är den ”massiva vinnaren” i avtalet, säger en annan person.

I samband med Nato-toppmötet i Madrid avgjordes det att Sverige och Finland släpps in i Nato.

Turkiet överger alltså sitt veto mot ländernas ansökan.

När SVT frågade statsminister Magdalena Andersson (S) ”om allt är klart nu”, svarade hon:

– Ja. Vi har nu nått en överenskommelse mellan Sverige, Turkiet och Finland som innebär att Sverige kommer få en invitee status i Nato. Det är viktigt. Det är något som kommer öka Sveriges och svenska folkets säkerhet.

Enligt Andersson har man bland annat förklarat för Turkiet att Sverige på senare år, så sent som den 1 juli i år, har skärpt den svenska terroristlagstiftningen. Länderna har också pratat om vad Sverige kommer kunna bidra med till militäralliansen.

Turkiet verkar ha fått igenom sina krav ”på punkt efter punkt”, skriver Expressen, däribland i frågan om utlämningar och att motverka vad Turkiet tolkar som ”desinformation”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program