”Högst osannolikt” med Nato-medlemskap i år

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Turkiet kommer inte godkänna ett svenskt och finländskt Nato-medlemskap i samband med militäralliansens toppmöte i Madrid i slutet av juni. Det säger chefen för Foreign Policy Institute i Ankara till nyhetsbyrån Tass.

Det påstods att det skulle ta ett par för veckor för Sverige och Finland att gå med i Nato. Det skulle bli en snabb process. Nu har det gått över en månad och inget av länderna är godkända.

Turkiet har satt käppar i hjulen för ansökningsprocessen, på grund av de nordiska ländernas kopplingar till kurdiska ”terrorister”, som Turkiet ser som ett nationellt säkerhetshot.

Sveriges och Socialdemokraternas kopplingar till kurdiska grupper utgör det största hindret.

Nästa vecka, den 29-30 juni, arrangerar Nato sitt toppmöte i Madrid. Om ingen överenskommelse nås med Turkiet innan dess riskerar situationen att ”bli fryst”, har Finlands statsminister Sanna Marin tidigare varnat för.

Men Huseyin Bagci, som leder turkiska Foreign Policy Institute, tror inte Turkiet kommer ge med sig innan mötet. Turkiet vill ha konkreta förslag och skriftliga garantier från Finland och Sverige som stoppar ländernas samröre med kurdiska organisationer.

Till slut kommer dock ansökningarna gå igenom, bedömer han. Turkiet är inte principiellt emot att utöka alliansen. Det handlar bara om Sveriges och Finlands kopplingar till kurdiska rörelser.

– Turkiet kan inte förväntas ge grönt ljus vid toppmötet i Madrid. Förr eller senare går Sverige och Finland med i Nato. Det är högst osannolikt att det händer i år och kan kräva att alliansen håller ett nytt toppmöte, säger Huseyin Bagci till Tass.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program