Italiensk media: Troligt att pro-ryska kollaboratörer dödades i Bucha

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Pro-ryska kollaboratörer har spelat en viktig roll för Rysslands framgångar under anfallet mot Ukraina och det är troligt att flera av dem som dödades i Bucha i mars var sådana medlöpare, rapporterar italienska Sky TG24. Föraktet mot dem är kraftigt, förklaras det.

Det är Sky TG24, Italiens andra nyhetskanal och en systerkanal till Sky News, som gjort ett reportage på plats i Ukraina om ”pro-ryska kollaboratörer” i landet.

Alltså ukrainska medborgare som hjälper Ryssland i deras militära anfall mot Ukraina.

Enligt Sky har Ryssland under hela kriget haft tillgång till mycket exakt information om mål de attackerat, sådan information som inte går att få via exempelvis drönare. Anledningen är, enligt nyhetskanalen, att de haft så många medlöpare inne i Ukraina.

Frågan om pro-ryska kollaboratörer aktualiserades i samband med massakern i Bucha i mars, som Ryssland anklagades för och i sin tur anklagade ukrainska trupper för.

Sky har pratat med Viktor Lytovchenko, en av den som försvarade staden.

Han bekräftar att det fanns kollaboratörer i Bucha och att det var därför som ryssarna visste så mycket och hade så exakt information om staden när de kom dit. Kollaboratörerna ska bland ha pekat ut var ukrainska trupper hade sitt högkvarter.

– Ja, det har funnits kollaboratörer i Bucha och de var annorlunda. Vi letade efter dem, stoppade dem och lämnade över dem till polisen, säger han till Sky TG24 och påpekar det finns andra som rymt eller fortfarande gömmer sig.

Vidare förklarar nyhetskanalen:

”Utöver vad Viktor kan berätta för oss, uppenbarligen inte allt, är det troligt att några, eller många, av de civila som dödades i Bucha kan ha varit pro-ryska kollaboratörer. När allt kommer omkring, från ukrainsk synvinkel är de förrädare, och deras öde i krig är ganska beseglat.”

Viktor Lytovchenko bekräftar också vilket förakt kollaboratörer väcker bland ukrainska trupper. Han säger att de kan vara var som helst och i vilken region som helst i landet. De finns överallt.

– Det är människor som säljer sitt land. Redo att sälja sig själva för pengar, för profit. Jag tycker de alla borde fängslas och ställas inför rätta, säger han till Sky TG24.

Reportaget har även uppmärksammats av det italienska magasinet Kulturjam.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program