Utredningen om Lars Vilks död läggs ner: ”Tragisk olycka”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv

Förundersökningen om Lars Vilks död läggs nu ner. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Även polisens egen utredning om mord läggs ner.

Det var den 3 oktober förra året som två poliser och konstnären Lars Vilks, som hade ett mångårigt polisskydd på grund av dödshot från islamister, dog på E4:an utanför Markaryd efter att deras bil kolliderat med en lastbil. Alla tre avled och lastbilschauffören skadades allvarligt.

Efter händelsen har många spekulerat kring vad som verkligen hände. Det har uppfattats som extremt osannolikt att en person med så mycket skydd som Lars Vilks skulle dö på detta sätt.

Men i dag har åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen, som utrett tre brottsmisstankar: grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Det påpekas att inget brott har begåtts.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts. Sammanfattningsvis är det mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

– Jag har utrett om ett brott har begåtts i samband med olyckan eftersom det i polisbilen satt poliser och en person som de var satta att skydda. Den omfattande utredningen visar nu att inget brott har begåtts.

Även polisens parallella utredning om mord läggs ner. Det finns inte längre någon grund för misstanke om mord, sägs det.

Så här skriver polisen i sin sammanfattning:

”Det kan konstateras att det vid det aktuella tillfället varit dagsljus, torrt väglag och det förefaller inte har varit någon komplicerad trafiksituation. De sammantagna fynden i utredningen, så väl de tekniska fynden med efterföljande analyser som vittnesuppgifter talar starkt för att händelsen inträffat till följd av att ett av skyddsfordonets däck gått i sönder. Detta förhållande i förening med den relativt höga hastighet som skyddsfordonet framfördes i, synes ha lett till att föraren på kort tid tappat kontrollen över skyddsfordonet och kommit över i motsatt körbana. Sammantaget bedöms samtliga fynd i utredningen tala för att det varit fråga om en olyckshändelse.”

Läs åklagarens beslut HÄR och polisens sammanfattning HÄR.

Se Swebbtvs tidigare intervju med Lars Vilks:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program