”Ingen efterfrågan” på vaccin längre – hundratals miljoner doser kan slängas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Hundratals miljoner vaccindoser mot covid-19 i EU kan behöva kasseras. Efterfrågan är borta. Men snart kommer Pfizers och Modernas uppdaterade versioner, som EU och Sverige har köpt in, rapporterar SVT.

Det finns ingen efterfrågan på covidvaccin längre. Det förklarar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i en intervju med SVT. Länderna har nått en mättnadsgrad, menar han.

Det innebär att miljontals doser i Sverige och hundratals miljoner doser i EU kan behöva slängas.

Men det innebär inte att ”pandemin” är över. Åtminstone inte enligt dem som vill sälja vaccin.

När omikronvarianten av Sars-cov-2 dök upp köpte EU in ytterligare 300 miljoner nya vaccindoser, skriver SVT. Men dessa ligger nu i det europeiska centrallagret, eftersom pandemin planade ut. Doserna kan komma att slängas, eftersom ingen vill ha dem.

Det går inte ens att donera bort doserna. Och i höst kommer nya ”uppdaterade” vaccinversioner från Pfizer och Moderna inriktade på omikron.

EU och Sverige har redan köpt in även dessa vaccin.

– Då kommer ju alla vilja ha det vaccinet och det blir svårt att få avsättning för det vi har i våra lager, säger Richard Bergström till SVT och påpekar:

– Ta ett land som Sydafrika eller Ukraina, som är aktuellt nu. Det har haft väldigt mycket vaccindoser. Men det finns en bristande vilja hos befolkningen och det är ett bekymmer. Förhoppningsvis kommer intresset tillbaka till höst och vinter.

Nyligen visade en dansk studie att Pfizers och Modernas covidvaccin är sämre än vaccinet från Astra Zeneca, som stoppades på grund av farliga biverkningar.

Även i samband med svininfluensan 2009 slängdes enorma mängder vaccin. Bara i Norge slängdes då över hälften av det som köpts in, värt över 200 miljoner norska kronor.

Richard Bergström har tidigare påstått att svenskarna behöver ta 50-70 vaccindoser mot covid-19 under resten av livet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program