”Mycket, mycket hög risk” för lågkonjunktur, enligt Goldman Sachs

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det råder just nu extremt hög risk för recession, alltså lågkonjunktur, i USA. Detta på grund av alla de pengar som trycktes upp för att ”hantera” covid-19. Det säger Lloyd Blankfein från storbanken Goldman Sachs i CBS Face The Nation.

Efter två år av misslyckad covidhantering och nu misslyckade sanktioner mot Ryssland råder en ”mycket, mycket hög risk” för recession i USA.

Det hävdar Goldman Sachs seniorordförande Lloyd Blankfein i en intervju med CBS.

Han uppmanar därför företag och konsumenter att gardera sig mot en sådan utveckling.

– Om jag drev ett stort företag skulle jag vara väldigt förberedd på det. Om jag var konsument skulle jag vara beredd på det.

Enligt Blankfein beror inflationen på hur covid hanterades och alla de pengar som trycktes upp, något Swebbtv rapporterade om och förutsåg redan förra året.

– Överallt i världen stängde länder ner. Som svar på detta satte man in en massiv offentlig politik. Vi tog i stort. Detta skapade mycket likviditet och alla dessa dollar jagar nu efter tillgångar. Vi har för mycket tillväxt, för mycket stimulans.

Det finns alltså en obalans i systemet, en alldeles för hög efterfrågan som måste saktas ner.

USA lider just nu av en mycket hög inflation på över 8 procent. En del av inflationen kommer bli svårare att få bort, påpekar Blankfein.

Det är dock inte helt säker att det blir en recession, och det finns en ”smal väg” att gå för att undvika det, fortsätter han.

Enligt storbanksbossen har Federal Reserve ”mycket kraftfulla verktyg” för att slå ned inflationen och man har hittills agerat på ett bra sätt, tycker han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program