Inflationen är politisk: ”Dieselpriset världens högsta redan innan kriget”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Inflationen beror till stor del på inhemska politiska beslut. Det förklarade Moderaternas ekonomiskpolitiska taleskvinna Elisabeth Svantesson i söndagens SVT Agenda. Regeringen har med ”kirurgisk precision” höjt skatter på ett sätt som drabbar hushållen, sade hon.

Regeringen har försökt skylla prisökningarna i Sverige på kriget i Ukraina. Men priserna var höga redan innan. Inte minst priserna på el och drivmedel.

Detta beroende på den politik som regeringen har fört, sade Moderaternas Elisabeth Svantesson i SVT Agenda.

– En hel del av prisökningarna är inhemska. De beror på politiken som förstörts. Man har höjt skatter med kirurgisk precision för många hushåll. Det handlar om drivmedel, men man har också förstört elmarknaden, sade hon och fortsatte:

– Den här regeringen har höjt 46 skatter på åtta år, varav många med precision har träffat hushållen. Sedan skickar man ut bidrag för att de ska klara av att betala skatterna.

– Dieselpriset var världens högsta redan innan Putins krig. Så nej, det är inte så att detta bara beror på en importerad inflation. Politiska beslut har lett till prisökningar.

Men finansminister Mikael Damberg (S) höll inte med.

– Jag skulle gärna vilja säga att jag hade så mycket makt så jag drev upp inflationen i Finland, i Danmark, i Norge, i Frankrike och i Tyskland. Hela Europa har ju hög inflation just nu. Sverige har en av de lägre inflationstakterna i Europa. Så det går inte att säga på det sättet, sade han.

Inflationen i världen beror också på den enorma mängd nya pengar som skapades för att hantera den så kallade ”pandemin”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program