”U-landet Sverige” är här – planerade strömavbrott i höst för att klara elförsörjningen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverige jämförs nu med ett u-land sedan Sydsvenskan idag rapporterat att Svenska kraftnät planerar för så kallade ”kontrollerade strömavbrott” i höst och vinter, vilket alltså skulle innebära att elen medvetet stängs av kortare perioder. Svenskar i södra Sverige kan behöva vänja sig vid mörker, skriver tidningen.

Det är Sydsvenskan som idag rapporterar att energibristen i landet nu gått så långt att Svenska kraftnät planerar för kontrollerade strömavbrott – styrel – i höst.

Detta eftersom tillgången på el inte kommer kunna möta efterfrågan.

Ihop med grannländer håller man just nu på med sådana planer, vilket i praktiken skulle innebära att elen bryts någon timme åt gången i olika delar av Sydsverige.

Enligt Sydsvenskan kan människor i södra Sverige ”få vänja sig” vid mörker på grund av dessa planerade strömavbrott. I första hand kommer man koppla bort icke samhällsviktiga funktioner.

Trots att det är sommar fortsätter elpriserna slå historiska rekord, eftersom södra Sverige saknar planerbar energi samt är sammankopplad med den europeiska elmarknaden.

Störst risk att drabbas av avsiktliga strömavbrott är Skåne. Norra Sverige lär inte drabbas.

Mycket hänger på om Tyskland får sina gasleveranser.

Enligt Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, har man aldrig tidigare kopplat bort elen i landet på grund av låg elproduktion. Men i höst finns det en reell risk att så sker.

Han väljer dock att tona ned problemet. Strömavbrott sker ju ändå ibland.

– Det ligger egentligen ingen större dramatik i att enskilda hushåll kopplas bort från elnätet någon timme till följd av effektbrist. Det sker ju elavbrott varje år på vissa platser i landet till följd av fel i lokalnätet. Det brukar vara ett överkomligt problem, säger han till Sydsvenskan.

Men i sociala medier jämförs nu Sverige med ett u-land.

”Det är alltså hit som kärnkraftsavvecklingen nu slutligen fört oss. Bortkoppling från elnätet som vore vi ett u-land. Tack som fan för det MP, C och inte minst maktkåta S!”, skriver en användare på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program