Höga elpriset fortsätter trots varmare väder

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Novoklimov (Public Domain)

Elprischocken fortsätter i södra Sverige trots varmare väder. Och den lär vara kvar ett bra tag, rapporterar TT. Nästa vinter kan bli ännu dyrare än den förra.

Vanligtvis brukar elpriserna sjunka när det blir varmare väder. Men inte det här året.

Under maj månad låg elpriset på 1,39 kronor per kilowattimme i södra Sverige, vilket enligt TT är den tredje dyraste månaden som NÅGONSIN uppmätts på elbörsen Nordpool.

Orsaken är bland annat konflikten i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. Gaspriserna har rusat vilket påverkar elproduktionen på kontinenten, vilket i sin tur påverkar priserna i Sverige då hela den euroepiska elmarknaden är integrerad.

En annan förklaring är att politikerna har förstört Sveriges energisystem och det inte längre finns planerbar energi i hela landet.

Prischocken gäller nämligen bara södra Sverige. I nor kommer priserna vara relativt låga.

Men det höga priset drabbar inte bara privatpersoner utan kan också sänka investeringsviljan och göra så att företag väljer att investera i andra länder än Sverige.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis, tror att de höga elpriserna kommer fortsätta.

– De kan vara ett bra tag framöver. En stor del hänger på gasflödet från Ryssland – kapas det helt kommer priserna att skjuta i höjden och i extremfall kan vi behöva ransonera, säger han till TT och påpekar att kommande vinter i värsta fall kan bli dyrare än den förra.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program