Historiska fiaskot för Tyskland: Gasjätte går 400 miljarder back

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: WrS.tm.pl/Wikimedia (public domain)

EU:s sanktioner mot Ryssland håller på att sänka – Tyskland. Nu går den tyska gasjätten Uniper minus 40 miljarder euro och måste förstatligas, rapporterar Reuters på torsdagen.

På grund av västvärldens sanktioner mot Ryssland har Tyskland nu drabbats av ett historiskt ekonomiskt bakslag.

Energiföretaget och gasimportören Uniper rapporterar en rekordstor nettoförlust på hela 40 miljarder euro, cirka 400 miljarder svenska kronor.

Det är en av de största förlusterna i tysk företagshistoria, skriver Reuters.

Förlusten kommer efter de stoppade gasleveranserna från Ryssland till Tyskland via Nord Stream, som bombades sönder i slutet av september. Enligt Ryssland leddes terrorattacken av militärspecialister från den brittiska flottan.

I stället för billig rysk gas har Uniper tvingats köpa dyr gas från andra leverantörer.

Enligt Reuters har Unipers aktier sedan början av året rasat med 93 procent av sitt tidigare värde. Detta lämnar ett aktuellt marknadsvärde på 1,14 miljarder euro, i stället för de 15,2 miljarder euro som bolaget hade i början av 2022.

Uniper väntar nu på att nationaliseras av staten.

Denna utveckling stämmer helt överens med vad flera analytiker hävdat, att konflikten i Ukraina bland annat är ett sätt att knäcka Tyskland och dess relation till Ryssland.

2015 sade den geopolitiska strategen George Friedman:

– För Ryssland är Ukrainas status ett existentiellt hot. Och ryssarna kan inte släppa detta… USA:s urintresse, som vi i århundraden har utkämpat krig över – det första, andra och kalla kriget – har varit förhållandet mellan Tyskland och Ryssland, för förenade är de den enda kraft som kan hota oss, och att se till att detta inte händer.

Enligt Friedman bleknar till exempel islamistisk terrorism i jämförelse med USA:s stora geopolitiska intressen, varav det största är en vänskaplig relation mellan Ryssland och Tyskland.

– För USA är urrädslan tysk teknologi och tyskt kapital, ryska naturresurser och rysk arbetskraft. Det är den enda kombination som i århundraden har skrämt helvetet ur USA.

I en intervju med The Nation från 2015, ett år efter den USA-ledda statskuppen i Kiev i Ukraina, hävdade ekonomiprofessor Michael Hudson att USA använder samma geopolitiska strategi i Ukraina som man gjorde i Afghanistan:

– För att stoppa denna rysk-europeiska sammansvetsning splittrar man den vid gränsen till Ukraina. Låt oss göra samma sak i Ukraina som vi gjorde i Afghanistan, backa galningarna, de tidigare nynazistiska grupperna som varit framstående och som hissar nazistflaggan.

Läs också:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program