”Historiens alla läxor ignoreras – propaganda dygnet runt” – professor om västs Ukrainanarrativ

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Människor har inte lärt sig någonting av historien. Den upprepar sig ännu en gång. Det säger ekonomiprofessorn Jeffrey Sachs om Ukrainakriget.

Det är i en intervju med The Duran som den amerikanska ekonomiprofessorn Jeffrey Sachs på nytt kritiserar västmedias rapportering om Ukrainakriget.

Den är på en så låg nivå att han närmast får panik av att se den.

– Vi har dessa galna trumslag i media. Den är galen. Och den leds av britterna. Denna russofobi i Storbritannien är så djup. Den är ungefär 200 år gammal. Den är så enkelsinnad. Jag brukade läsa The Guardian. Nu kan jag inte ens gå in på deras hemsida. Och det är så New York Times är: den är oläslig, falsk. Det är propaganda från morgon till kväll. Totalt enkelriktad.

– Ingen berättar historien om någonting. De försöker få det till att detta är en oprovocerad invasion, att vi står inför en galning, att det inte finns någon att prata med och att krig är den enda vägen. Att Nato-expansion är den enda vägen och att diplomati inte kan fungera.

– Alla läxor från historien ignoreras, påpekar han.

Detta till skillnad från när USA styrdes av den tidigare presidenten John F. Kennedy, som på allvar ville ha fred med dåvarande Sovjetunionen.

Sachs framhäver ett tal som Kennedy höll den 10 juni 1963, några månader innan han mördades.

– Kennedys tal var så vist, så smart, så relevant för en man som nästan snubblade in i ett kärnvapenkrig han inte ville ha. Han visste hur farlig världen är.

Efter att den dåvarande sovjetiska ledaren Nikita Chrusjtjov hört Kennedys tal, ringde han upp amerikanerna och sade att han också ville ha fred. Fem veckor senare slöts ett avtal.

– Det är en otrolig historia. Talet ledde fram till ett fredsavtal. Kennedy visste att båda sidor hade bidragit till konflikten. Båda sidor hade bidragit till en nära global förintelse. Både sidor behövde backa. Båda sidor ville ha fred.

Kortare klipp:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program