Harari: AI kan starta nästa stora religion – en ”korrekt religion”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Yuval Noah Harari © Foto: Yuval Noah Harari (CC BY 3.0)

Världen kan snart ha ”korrekta religioner”, tack vare artificiell intelligens. Det säger den israeliska professorn Yuval Noah Harari.

Det är i en intervju med i Fundação Francisco Manuel dos Santos (FFMS) i Lissabon som Yuval Noah Harari, känd från bland annat World Economic Forum, talar om AI.

Han påpekar att AI är den första teknologin som kan skapa nya idéer. Tidigare teknologier har förmedlat mänskliga idéer, men inte kunnat skapa nya.

– Gutenberg tryckte Bibeln i mitten av 1400-talet. Tryckpressen tryckte så många kopior av biblar som Gutenberg instruerade den att göra. Men den skapade inte en enda ny sida. Den hade inga egna idéer om Bibeln. Är den bra eller dålig? Hur ska den tolkas?

– AI kan skapa nya idéer, till och med skriva en ny bibel. Genom historien har religioner drömt om att ha en bok skriven av en övermänsklig intelligens, av en icke-mänsklig entitet. Alla religioner hävdar att andra religioners böcker skrevs av människor. Men vår, nej nej, nej, den kom från en övermänsklig intelligens. Om några år kan det finnas religioner som faktiskt är korrekta. Föreställ dig en religion som är skriven av AI. Det kan vara verklighet om några år.

Se hela programmet HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program