Greenwald: Eliten vinner på kriget i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Glenn Greenwald. © Foto: David dos Dantos (CC BY 3.0)

Det är en liten klick människor i Washington som tjänar på kriget i Ukraina, inte alls det amerikanska folket. Det hävdar journalisten Glenn Greenwald i Ingraham Angle i Fox News. Han påstår att Bidenadministrationen medvetet har eskalerat konflikten.

Det är Glenn Greenwald, vars avslöjande om amerikanska Nationella säkerhetsmyndighetens, NSA:s, massövervakning av elektronisk kommunikation 2013 bidrog till att The Guardian vann Pulitzerpriset 2014, som nu ifrågasätter USA:s inblandning i kriget i Ukraina.

Bidenadministrationen har skickat över 50 miljarder dollar till Ukraina, mer än Rysslands årliga militärbudget. Men USA har varit inblandad i landet under många år, och efter statskuppen i Kiev 2014 har Nato tränat stora delar av Ukrainas militär.

Enligt Greenwald är det ett fåtal maktmänniskor som tjänar på kriget, inte folket. Och han tycker det är iögonfallande att konflikten blossar upp snabbt efter att USA lämnat Afghanistan.

– På vilket sätt tjänar detta krig det amerikanska folkets intressen? Det gör det inte, säger han i Fox. Uppenbarligen tjänar det intresset hos en liten klick människor i Washington: vapentillverkare, personer inom säkerhetsapparaten som får pengar och makt från den här sortens saker. Och just när deras marknad för dessa vapen försvann, när USA äntligen drog sig ur Irak och Afghanistan, uppstår den här nya marknaden i Ukraina.

USA har varit i Ukraina sedan 2014, fortsätter han och påpekar att amerikanska makthavare har beväpnat de ukrainska styrkorna med tunga vapen sedan flera år tillbaka.

– Och gjort mycket provocerande utfall mot Ryssland. Det har inte funnits något försök att lösa kriget diplomatiskt, vilket är vad man borde göra. Om man verkligen brydde sig om det ukrainska folket skulle man löst det diplomatiskt. Men Bidenadministrationen har istället eskalerat kriget till synes medvetet, vilket är något man gör om man inte bryr sig om ukrainare, utan istället bryr sig om vapentillverkare och styrkan hos den amerikanska säkerhetsapparaten.

Men på senare tid har det skett ett skifte i hur västmedia framställer kriget, menar han. Innan förnekades Rysslands militära framsteg . Ukraina utmålades ideligen som vinnaren i kriget. Men nu, när Ryssland tagit cirka 20 procent av landet – de östra delarna där ryssar bor – går Putins framgångar inte längre att förneka och till och med USA:s president Joe Biden klargjorde i dagarna att det förr eller senare behövss en ”förhandlad uppgörelse” för att avsluta kriget.

Se inslaget:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program