Globalistisk oro för SD-seger – kan påverka relationen med USA

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen

Det finns oro i Washington att Sverigedemokraterna får politiskt inflytande efter valet. Detta på grund av partiets ”rasistiska” bakgrund och ”flirtande” med Putin, säger den demokratiska veteranen och Barack Obamas policychef Patrick Gaspard till Arbetet.

Även om Sverigedemokraterna har vänt i frågan om ett svenskt Nato-medlemskap är inte alla politiska krafter i USA förtjusta i partiet.

Vänstertidningen Arbetet har intervjuat ex-presidenten Barack Obamas policychef Patrick Gaspard, som ”varnar” för Sverigedemokraterna.

Tidningen påpekar att Demokraterna står närmare Socialdemokraterna än Sveriges borgerliga partier. Så nära att det var Socialdemokraternas pressavdelning som organiserade intervjun.

Patrick Gaspard, som tidigare även varit chef för Demokraternas nationella kommitté (DNC), leder i dag tankesmedjan Center for American Progress, som har nära koppling till det demokratiska partiet. Tankesmedjan grundades 2003 av kontroversiella John Podesta, även han demokrat och nyligen utsedd till klimatrådgivare för president Joe Biden.

På grund av situationen mellan Europa och Ryssland är Washingtons intresse för det svenska riksdagsvalet väldigt stort, berättas det i Arbetet.

Men om Sverigedemokraterna får politiskt inflytande efter valet kan detta leda till försämrade relationer mellan Sverige och USA, hävdar Gaspard.

Just nu är relationerna mellan Sverige och USA mycket starka. De båda länderna har samma värderingar och mål. Man har samma syn på Ukrainakriget och ”återhämtningen” från covid. Men Patrick Gaspard har svårt att se lika starka relationer om SD får politisk makt. Partiet kan ju inte se skillnad mellan Biden och Putin, påpekar han.

Det som åsyftas är att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i början av året inte ville välja mellan Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin. Han ville inte ha någon av dem som ledare för Sverige.

Oavsett om SD sitter i en regering eller inte kommer partiet uppenbarligen få inflytande över politiken, inte minst om man blir större än Moderaterna, vilket man faktiskt ser ut att bli.

Enligt Patrick Gaspard fylldes Washington av ”upprymdhet” när det stod klart att Sverige och Finland skulle ansöka om medlemskap i den USA-ledda militäralliansen Nato. I Washington ser man nämligen Sveriges nuvarande statsminister Magdalena Andersson (S) som en pålitlig ledare, och det är kanske inte så konstigt med tanke på Demokraternas och Socialdemokraternas band.

Men lyckoruset är alltså inte totalt.

– Det finns en stor oro här över vilket inflytande Sverigedemokraterna kan ha i en framtida regering och hur det kan påverka utrikespolitiken, säger Patrick Gaspard till Arbetet och påstår att SD är ”oansvariga” genom sitt flirtande med Putin och de ”radikala rasistiska krafter” som grundade partiet och som han hävdar fortfarande finns inom SD.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program