Florida har räddat ”tusentals liv” med monoklonala antikroppar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sedan den 12 augusti har Florida genomfört över 130.000 behandlingar med den mycket effektiva behandlingsmetoden mot covid-19: monoklonala antikroppar, konstgjorda antikroppar som ihop med immunförsvaret besegrar viruset.

Under torsdagen rapporterade Swebbtv om att alternativjournalisten Tim Pool insjuknat i covid-19 men blivit mycket bättre efter behandling med monoklonala antikroppar. Han tror det var det som räddade honom, skriver han på Twitter.

Behandlingen har använts framgångsrikt även i Sverige. Det är en ”extremt effektiv” antiviral behandling mot covid-19 om den sätts in i tidigt skede, har en läkare som använt metoden tidigare sagt till Sveriges Radio. Men i samma inslag sägs det att det är en kostsam behandlingsmetod och att det måste göras en ”hälsoekonomisk analys” kring vilka patienter som ska få den, till exempel personer med immunbristsjukdomar.

Floridas republikanske guvernör Ron DeSantis har mycket framgångsrikt använt just monoklonala antikroppar för att stoppa covid-19. Andelen sjukhusinläggningar har minskat dramatiskt, med 80 procent, uppger guvernören på sin hemsida.

– Florida har administrerat över 130.000 monoklonala antikroppsbehandlingar, vilket räddat tusentals människor från att bli inlagda på sjukhus. Det råder ingen tvekan om att många liv kunnat räddas tack vare att dessa behandlingar blivit tillgängliga för allmänheten, säger Ron DeSantis i ett uttalande på sin sajt.

Trots det har Bidenadministrationen, enligt DeSantis, beslutat att kraftigt minska antalet leveranser av monoklonala antikroppar till Florida och andra ”orättvist behandlade delstater”, som guvernören uttrycker det.

Men Ron DeSantis säger att han ändå lyckades på tag på det, genom att gå direkt till en tillverkare. Läkemedlet kallas Sotrovimab. Enligt honom är Florida nu en av de delstater i USA som har minst sjukhusinläggningar för covid-19 och även minst nya covidinfektioner per dag.

– Florida har säkerställt att monoklonala antikroppsbehandlingar är allmänt tillgängliga för alla som behöver dem, säger Joseph Ladapo, överläkare i Florida.

– Det har inte bara minskat belastningen på vården, utan även räddat otaliga liv. Hanteringen av covid-19 har inte bara en lösning, utan kräver innovativa strategier som denna, påpekar läkaren.

Behandlingen kan även ges sent mot covid, skrev Dagens Medicin i somras.

Tim Pool nämner kort sin covidsjukdom i ett av sina senaste Youtubeavsnitt, och hävdar där att ”Bidenadministrationen försökte stoppa” Floridas framgångsrika behandling med monoklonala antikroppar. Han pratar också mer ingående i sin podd om hur svårt sjuk han var i covid-19 och hur han behandlade sjukdomen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program