Rykten om enpartiregering för att lösa regeringsbildning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Faksimil: Socialdemokraternas Youtube-kanal

Påstått tunga socialdemokratiska källor säger till Expressen att det kan bli aktuellt med en socialdemokratisk enpartiregering. Det motsägs av andra källor inom Socialdemokraterna som menar att det skulle ses som ett svaghetstecken att inte kunna hålla ihop nuvarande regering.

Spekulationerna kring regeringsbildningen blir alltfler. Miljöpartiet har det tufft i opinionen och det är inte säkert att de kommer in i riksdagen nästa år. Samtidigt har Miljöpartiet och Centerpartiet allt svårare att komma överens i strandskyddsfrågan. Detta har fått flera inom Socialdemokraterna att deklarera att de hellre väljer Centerpartiet än Miljöpartiet som politisk allierad om frågan ställs på sin spets.

– Tvingas vi välja väljer vi Centerpartiet, säger en partistyrelseledamot till Expressen.

Irritationen mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna är känd sedan tidigare. De två partierna har vid flera tillfällen hamnat i öppna konflikter.

I ett läge där Magdalena Andersson meddelar att hon inte vill ha med Miljöpartiet i en regering kommer troligen Miljöpartiet inte släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Då krävs det att Liberalerna lockas tillbaka till ett samarbete med Socialdemokraterna, annars samlar inte Magdalena Andersson ett tillräckligt stort parlamentariskt underlag som kan acceptera henne som statsminister. Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni har däremot deklarerat att det är moderatledaren Ulf Kristersson som hon och Liberalerna vill se som statsminister, enligt ett utspel från Sabuni tidigare i år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program