Rykten om enpartiregering för att lösa regeringsbildning

Faksimil: Socialdemokraternas Youtube-kanal

Påstått tunga socialdemokratiska källor säger till Expressen att det kan bli aktuellt med en socialdemokratisk enpartiregering. Det motsägs av andra källor inom Socialdemokraterna som menar att det skulle ses som ett svaghetstecken att inte kunna hålla ihop nuvarande regering.

Spekulationerna kring regeringsbildningen blir alltfler. Miljöpartiet har det tufft i opinionen och det är inte säkert att de kommer in i riksdagen nästa år. Samtidigt har Miljöpartiet och Centerpartiet allt svårare att komma överens i strandskyddsfrågan. Det är ett låst läge där Centerpartiet tidigare deklarerat att både frågan om uppluckrat strandskydd och ökad äganderätt för skogsägarna är krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Detta har fått flera inom Socialdemokraterna att deklarera att de hellre väljer Centerpartiet än Miljöpartiet som politisk allierad om frågan ställs på sin spets.

– Tvingas vi välja väljer vi Centerpartiet, säger en partistyrelseledamot till Expressen.

Irritationen mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna är känd sedan tidigare. De två partierna har vid flera tillfällen hamnat i öppna konflikter.

– Vi skulle inte sörja om de lämnar, säger en annan S-topp till Expressen.

En som är helt öppen med att hon vill att Miljöpartiet lämnar regeringen är SSU-ordförande Lisa Nåbo. Lisa Nåbo har även deklarerat att hon anser att Socialdemokraterna ska driva igenom en pensionsreform och att det ska kunna göras med Sverigedemokraternas stöd. En sådan linje blir ytterst svår om Miljöpartiet är kvar i regeringen, då Miljöpartiet liksom Centerpartiet är de två motpolerna till Sverigedemokraterna i riksdagen.

I ett läge där Magdalena Andersson meddelar att hon inte vill ha med Miljöpartiet i en regering kommer troligen Miljöpartiet inte släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Då krävs det att Liberalerna lockas tillbaka till ett samarbete med Socialdemokraterna, annars samlar inte Magdalena Andersson ett tillräckligt stort parlamentariskt underlag som kan acceptera henne som statsminister. Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni har däremot deklarerat att det är moderatledaren Ulf Kristersson som hon och Liberalerna vill se som statsminister.