Ny variant rundar ”vaccinet” – läkemedlet ger ”mycket svagare” antikroppssvar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den senaste virusvarianten av omikron sprider sig allt fortare. Mutationen tränger undan tidigare varianter och lyckas infektera ”vaccinerade”. Antikropparna från vaccinet är avsedda för det ursprungliga SARS-Cov2-viruset, som det kritiserade läkemedlet skapades för. Antikroppssvaret är nu ”mycket svagare” mot samtliga omikronvarianter, uppger SVT.

Nu dundrar media på om den förkylningsliknande omikronsmittan igen. Förra veckan ökade viruset med 41 procent, rapporterar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är en ny omikronvariant kallad BA.5.

Varianten kan ”undvika immunförsvaret” hos personer som tagit det så kallade vaccinet, skriver Folkhälsomyndigheten, och hävdar att detta även gäller personer som tidigare haft smittan.

Men ”mycket tyder på” att det så kallade vaccinet ändå skyddar mot allvarlig sjukdom och död från sjukdomen, menar myndigheten.

Det finns dock inget som tyder på BA.5 skulle ge ett allvarligare sjukdomsförlopp än tidigare omikronvarianter.

”Sedan vecka 7 utgör omikron 100 procent av de sekvenserade proverna. Vecka 24 utgjorde BA.5, en undergrupp av omikron, över 50 procent av de sekvenserade proverna”, skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport.

Förra veckan uppgav SVT att BA.5 sprider sig snabbt och tränger undan äldre omikronvarianter eftersom den har mutationer som gör att de antikroppar som vaccinet skapar inte fungerar särskilt bra. Antikropparna är sämre på att bekämpa viruset. Enligt SVT visar en ny studie att antikroppssvaret hos nyvaccinerade individer rentav är ”mycket svagare” mot samtliga omikronvarianter jämfört med det ursprungliga coronaviruset. Detta beror såklart på att ”vaccinet” – som ännu används – togs fram utifrån ursprungsvarianten.

SVT konstaterar att man får ett ”sämre skydd av vaccinet”.

Enligt studien handlar det om en trefaldig minskning av neutraliserande antikroppar mot BA4 och BA5 i jämförelse med mot BA1 och BA2, där nivåerna redan var väsentligt lägre jämfört med ursprungsvarianten, förklarar Dan Barouch, en av forskarna, för CNN.

Antikroppsvaret blir alltså svagare och svagare.

Enligt CNN lyckas den nya varianten undvika antikroppar ”från vaccination och tidigare omikroninfektion”.

– Vår data tyder på att dessa nya omikronvarianter sannolikt kommer kunna leda till en ökning av infektioner i populationer som har en hög vaccinationsgrad eller en hög naturlig immunitet mot BA1- och BA2, fortsätter han.

Även Folkhälsomyndigheten tror på en fortsatt ökning.

– Tidigare somrar har spridningen av covid-19 gått ner, men de senaste veckorna har vi sett en ökning av antalet fall. Det är troligt att fallen kommer att fortsätta öka ytterligare några veckor, och därmed kommer fler behöva sjukhusvård, säger statsepidemiolog Anders Lindblom och uppmanar ännu fler att vaccinera sig och följa rekommendationer gällande påfyllnadsdoser.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program