Fauci: ”Lockdowns” används för att få folk vaccinerade

Foto: White House/Adam Schultz

Lockdowns, alltså nedstängningar av samhället, används för att människor ska vaccinera sig. Det klargör USA:s medicinske chefsrådgivare Anthony Fauci i en intervju med MSNBC.

Det är i en intervju med Andrea Mitchell som Vita husets medicinske chefsrådgivare Anthony Fauci bland annat kommenterar Kinas omänskliga nedstängningar i Shanghai.

Kommunistpartiets ”lockdown” i 25-miljonerstaden har sänt chockvågor genom i sociala medier.

Filmer som sprids sägs bland annat visa hur instängda människor skriker från höghus, tar livet av sig genom att hoppa från byggnader och hur covidsmittades husdjur dödas brutalt.

– Kina har flera problem. Deras tillvägagångssätt var total lockdown, den hårdast tänkbara nedstängningen som aldrig skulle kunna användas i USA. Det stoppar smittspridningen. I början sa de att de lyckades bättre än alla andra, vilket jag tro är korrekt. Men nedstängningar har konsekvenser. Man använder lockdowns för att få folk vaccinerade, så att smittan inte rusar när man öppnar upp, säger Fauci och fortsätter:

– Man har att göra med en befolkning som är immunologiskt outvecklad mot viruset, eftersom de inte exponerats på grund av nedstängningen. Problemet är att (Kinas) vaccin inte alls är lika effektiva som de som använts i USA, Storbritannien och EU.