Expert om Nobelpriset: Som om man velat göra reklam för mRNA-vaccinmetoden

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Hur kommer det sig egentligen att årets Nobelpris i fysiologi eller medicin gick till forskning som möjliggjorde utvecklingen av covidvaccinen? Enligt immunologen Ann-Cathrin Engwall ter det sig som att man ”velat göra reklam för mRNA-vaccinmetoden och valt ut pristagare i processen som är okontroversiella”, skriver hon på Facebook.

Det är i ett inlägg på Facebook som immunologen Ann-Cathrin Engwall har kommenterat årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.

Hon påpekar att priset egentligen inte gått till covidvaccinen, mRNA-vaccinen, utan till ”en teknik att modifiera byggstenar i RNA så att mRNA inte kan brytas ner lika lätt inne i cellen”.

Därmed ska vaccinen bli effektivare.

Samtidigt är hon fundersam över utdelningen. Dels beroende på vilken upptäckt som belönades, dels beroende på att upptäckten belönades så fort.

”Sedan kan jag tycka att i jämförelse med förra årets pristagare (Svante Pääbo) så ter sig den vetenskapliga bedriften ganska medioker. En banbrytande vetenskapsgärning jämfört med en teknisk lösning på ett problem. Det är också ganska ovanligt att ge Nobelpriset till en upptäckt så snart efter att den gjorts. Det hade varit mer adekvat att ge Nobelpriset till den som lanserade idén med att använda liposom/mRNA som vaccin överhuvudtaget eftersom det är det som är medicinskt banbrytande i det hela inte den tekniska lösningen för ökad stabilitet”, skriver Ann-Cathrin Engwall på Facebook och påpekar:

”Det ter sig mer som om man velat göra reklam för mRNA-vaccinmetoden och valt ut pristagare i processen som är okontroversiella av alla som varit inblandade.”

Samtidigt fortsätter kritiken mot priset i andra sociala medier. ”Sanningen är att ingen medicinsk produkt i världshistorien kommer i närheten av så många misstänkta biverkningar, även räknat per dos. Den sammantagna effekten är att vaccinen är ett mycket dödligt gift”, hävdar Läkaruppropet i ett viralt inlägg på X. Vaccinforskaren Robert Malone påstår i ett inlägg att Nobelförsamlingen ”inte vet vad de har godkänt med denna utmärkelse”.

I samband med prisutdelningen påstods det bland annat från panelens sida att mRNA-vaccinet som ges är ”mycket övergående” samt att ”mängden biverkningar som noterats hittills är extremt begränsade”. Se klipp:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program