USA ser en ”fantastisk möjlighet” efter att Nord Stream bombats sönder

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA:s utrikesminister Antony Blinken. © Foto: State Department Photo by Freddie Everett / Public Domain

USA ser en ”fantastisk möjlighet” efter att Nord Stream 1 och 2 nu sprängts sönder och är borta ur bilden. Detta förhindrar nämligen Ryssland från att få inflytande i Europa, samtidigt som det kan påskynda processen för europeiska länder att övergå till ”förnybar energi”. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken.
– Detta är mycket betydelsefullt och erbjuder en enorm strategisk möjlighet för de kommande åren, klargjorde han under en presskonferens.

Det var under en pressträff i fredags som USA:s utrikesminister Antony Blinken fick en fråga om Europas försämrade energiförsörjning efter att av Nord Stream 1 och 2 förstörts.

Blinken verkade se flera fördelar med det nya status quo som nu uppstått.

– Vi har avsevärt ökat vår produktion och gjort flytande naturgas tillgänglig för Europa. Vi är nu den ledande leverantören av LNG (flytande naturgas, vår anm) till Europa, för att hjälpa till att kompensera för all gas eller olja som de förlorar på grund av Rysslands aggression mot Ukraina.

Enligt Antony Blinken är händelseutvecklingen rent av en ”fantastisk möjlighet”, eftersom ryskt inflytande i Europa effektivt förhindras.

– Min egen känsla är att det finns mycket hårt arbete att göra för att se till att länder och partners klarar vintern, fortsatte han. Europa har tagit mycket betydande steg för att både minska efterfrågan men också titta på sätt att fortsätta övergången till förnybar energi.

– I slutändan är detta också en fantastisk möjlighet. Det är en fantastisk möjlighet att en gång för alla ta bort beroendet av rysk energi och på så sätt ta ifrån Vladimir Putin beväpningen av energin som ett sätt att främja hans imperialistiska planer. Detta är mycket betydelsefullt och erbjuder en enorm strategisk möjlighet för de kommande åren. Men under tiden är vi fast beslutna att göra allt vi kan för att säkerställa att konsekvenserna av allt detta inte bärs av medborgarna i våra länder eller runt om i världen, sade utrikesministern.

Läs hela hans svar här. Lyssna på hela frågan och svaret här.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program