EU-domstolen: Olagligt att ”stoppa George Soros”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

George Soros. © Foto: Niccolò Caranti (CC BY-SA 3.0)

Ungerns så kallade ”Stoppa Soros”-lag bryter mot EU-lagstiftningen. Det fastslår idag EU-domstolen, rapporterar AP.

I samband med asylvågen från Nordafrika och Mellanöstern anklagade den ungerska regeringen vänstermiljardären George Soros och hans organisationer för att bedriva påverkanskampanjer samt massinvandring till Ungern.

Enligt regeringen har Soros som avsikt att fylla Ungern med invandrare från tredje världen och göra det lika mångkulturellt som Västeuropa.

Därför antog man den så kallade ”Stoppa Soros”-lagen, som kan ge fängelsestraff.

Men nu fastslår EU-domstolen att Ungern bryter mot EU-lagstiftningen när man gör det straffbart att hjälpa invandrare att söka asyl.

Det är inte tillåtet att begränsa möjligheterna att bistå eller kommunicera med människor som vill söka asyl i ett land, förklarar domstolen. Det är inte heller tillåtet att förbjuda invandrarna att själva uppsöka sådan hjälp.

EU-domstolen godtar inte lagens syfte att förhindra ”missbruk av asylförfarandet och illegal invandring baserad på bedrägeri”.

– Nu kan vi hjälpa våra klienter igen utan att hotas med fängelse, säger Marta Pardavi, ordförande i den så kallade människorättsorganisationen Ungerska Helsingforskommittén, enligt TT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program