EU-chefen vill skicka europeiska krigsfartyg till Taiwan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

EU:s utrikeschef Josep Borrell. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2022– Source: EP

EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell uppmanar nu EU:s medlemsländer att skicka krigsfartyg till Taiwansundet, rapporterar Politico. Detta för att avskräcka Kina. Enligt Borrell måste EU vara fast bestämda i frågan om Taiwan.

Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att Europa inte borde dras in som en vasall i USA:s Taiwankonflikt med Kina.

Nu säger däremot EU:s utrikeschef Josep Borrell att EU-länderna bör skicka krigsfartyg till Taiwansundet. Där ska de patrullera i syfte att avskräcka Kina.

Det skriver han i en artikel i Le Journal du Dimanche.

”Europa måste faktiskt vara mycket närvarande i denna fråga, som berör oss ekonomiskt, kommersiellt och tekniskt”, förklarar han och fortsätter:

”Det är därför jag uppmanar europeiska flottor att patrullera Taiwansundet för att beteckna Europas engagemang för navigeringsfrihet i detta absolut avgörande område. Samtidigt måste vi vara vaksamma mot provokationer och överbud.”

Enligt Borrell vill den stora majoriteten av Taiwans befolkning bevara det ”fredliga status quo” som råder och därför behöver EU vara ”bestämda” i att säkerställa denna princip, skriver han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program