Evakuering av svensk personal förbereds i Sudan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Envato Elements ©

Regeringen har fattat nödvändiga beslut för att kunna genomföra evakuering av den svenska ambassaden i Sudan efter att våldsamma strider utbrutit i huvudstaden. Idag på morgonen ska riksdagen fatta beslut om att väpnad svensk personal ska kunna skickas för att skydda evakueringen.

Situationen i Sudan har destabiliserats snabbt där två olika fraktioner av militärstyret har hamnat i väpnad konfrontation med varandra. Sveriges regering har därför vidtagit förberedelser för att evakuera den svenska ambassaden och riksdagen ska fatta beslut om att svensk militär ska bistå vid evakueringen.

Från riksdagspartierna har hittills enbart stöd uttalats för aktionen som förbereds av regeringen. Försvarsmakten har bekräftat att de fått ett uppdrag som de förbereder, men vill inte uttala sig mer än så enligt Aftonbladet.

Enligt den svenska statsministern Ulf Kristersson kommer evakueringen att samordnas med andra länder och att evakueringsoperationen är komplex. USA har redan påbörjat evakueringen av sin ambassadpersonal från den sudanesiska huvudstaden Khartum enligt TT. Detta som en följd av det inbördeskrig som råder mellan två olika fraktioner inom det sudanesiska militärstyret.

Enligt CNN ska källor ha informerat dem om att den ryska legoknektorganisationen Wagnergruppen bistår den ena sidan i konflikten. Något som förnekas av Yevgeny Prigozhin som är ledare för Wagnergruppen.

Statsminister Kristersson meddelar på en pressträff att både EU och FN sätter press på de inbördeskrigets två parter för att striderna ska upphöra.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program