Erdogan: Väst går inte att lita på – ”Fulla av lögner”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Det går att samverka med väst inom vetenskap och kultur, men knappast inom politik. Orden som möter honom är ”fulla av lögner”, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan förra veckan i samband med nya bråk som blossat upp med grannlandet Grekland gällande öar i Egeiska havet, enligt Tass.

Hur går det egentligen med kamratskapet inom Nato? Inget vidare, ser det ut som.

Nu växer spänningarna mellan Turkiet och USA och Grekland. Samtliga medlemmar i Nato.

Den turkiska presidenten Erdogan är kritisk till att USA har ökat sin militära närvaro i Grekland, som Turkiet har territoriella konflikter med.

USA har tillgång till flera militärbaser i landet. Men mot vem etablerades de?

När Erdogan frågar Grekland detta får han svaret att de är riktade mot Ryssland. Men det tror han inte på.

– Och vad har ni gjort för Ukraina mot Ryssland? Deras ord är fulla av lögner. Västvärlden går inte att lita på, särskilt när det kommer till deras politik, säger den turkiske presidenten enligt Tass.

Enligt Erdogan går det att samarbeta med västländer när det gäller vetenskap och kultur.

– Men västvärldens politik går inte att lita på. Än i dag svamlar de om oss och EU, påpekar han.

Turkiet kommer inte ge upp ”sina rättigheter” i Egeiska havet, som ligger mellan Grekland och Turkiet, påpekar Erdogan. Och han varnar Grekland att sluta beväpna öarna i havet.

– Jag varnar Grekland att undvika drömmar, handlingar och uttalanden som kommer resultera i ånger. Kom till besinning, säger han enligt Greek Reporter.

Turkiet kräver att Grekland rustar ner och hävdar att den militära närvaron på öarna strider mot de överenskommelser som gjorts. Erdogan ”skämtar inte”, påpekar han. Men Grekland påstår att Turkiet feltolkar avtalen.

– Jag menar allvar. Den här nationen är fast besluten, säger Erdogan enligt TT.

Enligt Bloomberg har den här konflikten eskalerat de senaste åren och Turkiet har mobiliserat sin flotta för att kräva rättigheter över de naturresurser som finns i området. Och Erdogan verkar alltså tro att västvärlden tar Greklands sida.

”Erdogan anklagade USA och europeiska länder, utan att namnge någon, för att leverera betydande mängder vapen, plan och helikoptrar till Grekland. Han antydde också att den påstådda upprustningen kan syfta till att konfrontera hans land”, skriver Bloomberg.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program