Inflationen ”otroligt mycket högre” än väntat

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Inflationen ökade med 7,2 procent i maj, vilket är den högsta siffran på över 30 år. Och nu börjar även andra medier inse allvaret. Det är ”otroligt mycket högre” än någon hade föreställt sig för ett halvår sedan, påstås det i SVT.

På Swebbtv förutsågs inflationen redan förra året. Under den så kallade coronapandemin trycktes nämligen enorma mängder nya pengar med noll procents ränta.

– Det är ett garanterat problem. Det är bara en fråga om hur det ska lösas och hur svårt det blir att lösa, sade Sandviks förre VD och näringslivsprofilen Per-Olof Eriksson i en intervju med Swebbtv i december. Om man inte bromsar så leder det till hyperinflation, så räntan måste upp. Och den övergången kommer bli smärtsam. När den här typen av grundinflation är på väg kan man bara hejda den genom att pengar kostar pengar, så att säga.

Men vissa verkar tagna på sängen av inflationen, även om andra medier nu vaknar.

Under maj månad ökade inflationen med 7,2 procent i Sverige, den högsta siffran sedan 1991. Det meddelade SCB idag.

Prisökningarna fortsatte på livsmedelsprodukter, framför allt på kött, mjölk, ost och ägg.

Den stigande inflationen är ”otroligt mycket högre än vad någon hade föreställt sig för ett halvår sedan”, enligt SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström.

Troligen kommer riksbanken nu göra en dubbelhöjning av räntan med 0,5 procentenheter i stället för med 0,25 procent under nästa räntemöte i slutet av juní.

– Riksbanken har gravt missbedömt det här under hösten, det gjorde även andra centralbanker och andra ekonomiska bedömare, säger Kristina Lagerström i SVT. Jag tittade på budgetpropositionen som regeringen lade i höstas, i september, budgeten för 2022. Där trodde man att inflationen skulle vara 1,5 procent.

Swebbtv kunde alltså förutse inflationen, men inte centralbanker, regeringen och så kallade experter. Märkligt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program