Dyster stämning i Ukraina efter misslyckad offensiv: ”Kritiken mot Zelensky ökar”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Ukrainas offensiv mot Ryssland har blivit ett så stort misslyckande att inte ens mainstream-media kunnat dölja det. Tvärtom. Den dåliga farten i offensiven har varit i internationella mediers fokus i flera veckor, och misslyckandet har nu påverkat det allmänna humöret i Ukraina, något som oroar regimen i Kiev, rapporterar The Economist.

Ukrainas omtalade offensiv mot Ryssland blev ett stort misslyckande. Man har inte ens lyckats ta sig igenom Rysslands första försvarslinje, men man har förlorat tiotusentals soldater.

Och detta har fått följdverkningar i det ukrainska samhället, enligt brittiska The Economist.

”Den allmänna stämningen är dyster. Kritiken av Volodymyr Zelensky, presidenten, har ökat och orsakerna till missnöje är tydliga. Efter att en gång lovat en marsch till Krim, ockuperat och annekterat av Ryssland sedan 2014, betonar det politiska ledarskapet i Kiev nu mer realistiska förväntningar”, skriver tidningen.

En annan sak som skapar ”ångest” hos ukrainarna, är chansen att Donald Trump – som lovat att han avsluta ska proxykriget i Ukraina på 24 timmar – blir återvald som USA:s president nästa år.

Ukraina säger också att man inte har fått all den utrustning som väst lovat.

Tidningen hänvisar till en ukrainsk krypskytt norr om Bakhmut som inte tror Ukraina någonsin kan återta hela sitt territorium. Soldaten menar att många soldater idag skulle välkomna en vapenvila – en uppfattning som tidigare i konflikten ”skulle ha varit otänkbar”, står det i artikeln.

Särskilt plågsamt är det för unga ukrainare som riskerar att skickas in i något som de idag allt mer uppfattar som ett ändlöst krig. Tidigare var det många ukrainare som frivilligt ville strida i konflikten mot Ryssland men nu ”rekryterar” Ukraina mest bland de ovilliga, förklaras det.

– Det gör luften så tjock att man faktiskt kan känna den, säger en kvinnlig aktivist från volontärorganisation CVIT, som arbetar med rådgivning bland utmattade ukrainska trupper, till The Economist.

Alla vet nämligen att kostnaden för att återta mark från Ryssland är döda soldater. Bara att hoppas på framgång i offensiven har blivit ”en handling av självförstörelse”, säger aktivisten. Att prata om offensiven från en fåtölj är enkelt, det kan ge lycka, men det är mycket svårare att göra det när man inser verkligheten, att den betyder ”mörker, död och förtvivlan”, påpekar hon.

Läs också:

Macgregor: Ukraina har inte uppnått nånting, 100.000-tals har dött för ingenting och Ryssland är starkare än nånsin
”Fullständigt galet” – kriget egentligen en Nato-attack mot Tyskland
Ukrainas offensiv kommer misslyckas, enligt USA:s underrättelsetjänst
Macgregor: ”Vi har förvandlat Ukraina till en gravplats”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program